Com Funciona Un Molí Paperer

Páginas: 6 (1385 palabras) Publicado: 28 de septiembre de 2011
Com funciona un molí paperer?

Segons la tradició, l’any 105, fa gairebé 2.000 anys, Tsai Lun (蔡伦), cap dels eunucs de la cort xinesa, va mostrar a l’emperador Hai una fulla blanca de paper. Fins llavors, l’escriptura s’havia gravat sobre pedra, tauletes d’argila o de fusta, papir (tires vegetals premsades) i pergamí (pell d’animal macerada i setinada). La gran innovació de Tsai Lun fou aixafaramb una mall varies fibres vegetals que desconeixem (possiblement lli, espart i cànem) amb el que obtingué una pasta homogènia unida amb agar, una alga marina, per fer aquest primer full de paper. Segurament Tsai Lun coneixia el que un altre xinès, Han Hsin, havia fet tres segles abans: a partir de restes de capolls de seda va aconseguir una superfície blanca i llisa, a partir de fibres de lli,on es podia escriure a sobre.

[pic]
1.Les quatre fases de la fabricació xinesa del paper:
Preparació de les fibres / Formació de la fulla / Premsat / Assecatge

Durant més de sis-cents anys, els xinesos emprarien el paper com mitjà d’escriptura i transmissió del coneixement, mentre la resta del món seguia sense saber-ne de la seva existència. Però un episodi bèl·lic canviaria aquest fet:l’any 751, l’exèrcit xinès i musulmà es va enfrontar prop de Samarcanda. Aquesta batalla de Talas fou guanyada pels musulmans, que agafaren nombrosos presoners xinesos. Entre aquests, n’hi havia dos que coneixien el secret del paper. A canvi de millorar les seves condicions de vida, revelaren els detalls del procés de fabricació del paper i ajudaren a construir un molí paperer a la mateixa ciutat deTalas. A partir d’aquí, els musulmans estendrien el seu ús per tot l’Orient mitjà fins Europa, a través de la ruta de la seda, antiga ruta comercial que tants productes van fer arribar a Occident, molts d’ells totalment desconeguts per la majoria d’europeus. [pic]
Museu Molí paperer de Capellades
Els musulmans milloraren la producció del paper, emprant molins, reciclant draps, blanquejant amb calçi encolant amb goma aràbiga (pasta de midó de farina). Ells foren qui introduïren el paper a la península ibèrica i d’aquí, al llarg dels segles, s’estendria per tota Europa (s.XII-França, s.XIII-Itàlia, s.XIV-Alemanya, s.XV-Anglaterra, s.XVI-Rússia).
[pic]
2.Fabricació àrab del paper:
Elaboració de la pasta amb bastidor de fils de llautó, assecatge i polit de les fulles

A Catalunya tenimmolins paperers (o molins que esfilagarsen draps) documentats des del segle XII (hi ha referències a un molí paperer de Santa Maria del Camí, a l’Anoia, d’abans de 1194). La tecnologia i tècnica de fabricació del paper no variarà gairebé gens en sis-cents anys, fins al segle XVIII, quan es comencen a mecanitzar alguns processos, augmentant notablement la producció, tant que s’arriba a exportar deforma important el sobrant a la resta de l’estat i colònies americanes. Des de 1714, Catalunya no podia exportar directament el paper però, a partir de 1778, després que Carles III abolís aquesta restricció, el “papel catalán” arribarà a gaudir de prestigi internacional. Tot plegat responia a un augment de la demanda general de paper per altres usos (impremta, documents oficial, moneda, paper debarba i paper de fumar, ...)

[pic]

3. De La Lande. L’art de fer paper. 1767

Hi ha molins que s’especialitzen en la producció d’un determinat tipus de paper, un producte car i de qualitat com ara el paper de barba (amb fils de cotó), el paper de fumar (el més fi) o el paper de floret (amb draps blancs de fibra de lli), amb el que es feien llibres notarials, documents oficials i mercantils,naips, etc... Per altre banda, trobem molins que es dediquen a produir el paper de pitjor qualitat, el paper d’estrassa (amb draps no seleccionats o sobrants).

PROCÈS DE FABRICACIÓ

Per fabricar paper calia principalment draps vells, molta mà d’obra (entre 30 i 40 persones) i molta aigua. L’estructura del molí paperer era distintiva: un soterrani on tenia lloc el procés d’elaboració del...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Como funciona el laser
  • Cómo Funcionan
  • Como funciona el laser
  • como funciona
  • Como Funciona El Laser
  • ¿Como Funciona….
  • ¿Cómo es un ordenador y cómo funciona?
  • Cómo funciona la función if en excel

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS