Reflexió sobre la república de plató (llibres 2 i 7)

Páginas: 7 (1549 palabras) Publicado: 23 de noviembre de 2011
Matteo Mogicato
2 Batx. B
Matteo Mogicato
2 Batx. B
REFLEXIÓ SOBRE LA REPÚBLICA (PLATÓ)

1- En quin moment va ser escrita aquesta obra? Quina era la situació política d’Atenes?

- La República de Plató està estructurada en 10 llibres, escrits en diferents anys però sense centrar-se en el esdeveniments ocorreguts en l’any en els que van ser escrits cadascun d’ells. Es creu que elprimer llibre va ser escrit cap al 395 a.C anterior a tots els altres, el 390 a.C es van escriure els llibres II,III i IV abans del primer viatge que va fer Plató a Sicília i ja posteriorment a aquest, cap al 370 a.C es van escriure els llibres compresos entre el V i el X.

Quan Plató nasqué feia ben poc de la mort de Pèricles que havia portat a Atenes al seu màxim esplendor a nivell cultural. Elsmillors arquitectes, pintors, escultors inclús dramaturgs i poetes es trobaven a Atenes denominada ‘La Ciutat’ per excel·lència. Pèricles però va morir al segon any de la guerra del Peloponès que va durar 27 anys (431-404 a.C). Atenes va ser derrotada per una coalició d’estats liderats per Esparta i a partir d’aquell moment va deixar de tenir a nivell polític i econòmic l’hegemonia que lacaracteritzava. Es va implantar doncs, el govern dels “ Trenta Tirans” que substituïa la democràcia atenenca amb un cop d’estat el 411 a.C. però que va ser restaurada breument després.

Acabada aquesta introducció, la República de Plató va ser escrita en el moment en que s’està desenvolupant la Guerra de Corint, en la que Atenes, que després de la Guerra del Peloponès va perdre força a nivells polític ieconòmic, torna a ser un referent en aquests camps. La guerra que està tenint lloc enfronta els antics aliats d’Atenes contra Esparta que havia sigut vencedora de la guerra anterior. Tot i no ser decisiva dóna pas a la continuïtat del poder atenenc. Atenes es diferència de totes les altre polis per el seu particular sistema polític: la democràcia. Però poc té a veure la democràcia atenesa de la queconeixem avui en dia. Per començar és una democràcia directe, és a dir, els ciutadans hi participen directament mitjançant debats a la Ekklesia (Assemblea), però el nombre de ciutadans és poc elevat degut al fet de que en aquest model de democràcia tenen dret a participar i votar només els ciutadans barons (lliures, és a dir no esclaus) de més de 21 anys, excloent així tant dones com nens,esclaus, estrangers...

2- Fes un resum del llibre II:

- El fragment proposat del llibre II és, com ho serà tot el llibre, un diàleg entre Sòcrates i, en aquest cas, Glaucó i Adimant, germans de Plató. Els planteja des de bon principi (llibre I) què és la justícia i conseqüentment què és la injustícia. Per a trobar la resposta Sòcrates proposa estructurar la recerca de la següent manera: primerobservar què és la justícia i la injustícia des d’un plànol general, com per exemple una ciutat. Per a veure-ho en una ciutat, Sòcrates planteja que s’ha de crear la ciutat ideal, on totes les persones facin el que se’ls doni millor i el millor possible, és a dir, d’acord amb la naturalesa de cadascú. D’aquesta manera s’evitarà qualsevol tipus d’injustícia en l’origen d’aquesta. Al principi comentales funcions bàsiques que s’han de dur a terme i qui les ha de dur en cada cas: el pagès proporcionarà menjar i queviures, el paleta construirà els habitatges, els teixidors i sabaters robes i sabates. Però després s’endinsen en temes una mica més concrets com els tipus de materials que fan servir i parlen de ferrers, fusters etc. I així successivament fins que, per últim, parla dels guardians, ésa dir, els governants. Aquests han de ser educats en una índole filosòfica i relacionar-se amb els súbdits ( el poble) amb concordança i harmonia ja que ha de saber diferenciar el factor familiar al aliè o enemic. L’ injustícia vindrà donada per el desequilibri entre aquest factors i desembocarà en la guerra.

3- Fes un resum del llibre VII:
-Sòcrates convida Glaucó a imaginar uns presoners...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Preguntes Sobre Plató I El Llibre Vll De La República
  • la república de Plató, llibre vii
  • Plato. Republica llibre IV
  • Plató Llibre De La República
  • Comentari de plató del llibre la república (un fragment)
  • Reflexió Sobre Les Teories Del Pensament i El Llenguatge
  • Reflexió sobre el llibre “Valores en la educación infantil: un año en la clase de las jirafas"”
  • Compendi sobre la situació i la tasca de la diàlectica(plató)

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS