Comentari De Text "Les Llimones Cassolanes"

Páginas: 7 (1603 palabras) Publicado: 7 de febrero de 2013
Comentari de Text “ Les Llimones Casolanes”
Introducció
Josep Carner i Puig-Oriol, també conegut com el príncep dels poetes, va néixer el 9 de febrer de 1884 a Barcelona i és fill d’una família de classe mitjana i cultiva.
Es va llicenciar en Dret el 1902 i en Filosofia i Lletres el 1904, any en què va publica el seu primer llibre de versos, Llibre dels poetes (d'influència modernista),alhora que dirigeix la revista literària Catalunya i inicia la col·laboració com a periodista polític a La Veu de Catalunya, diari oficial de la Lliga Regionalista.
El poeta barceloní va ser unes de les figures més representatives del nou moviment polític,filosòfic i literari anomenat Noucentisme a l’any 1906 amb l'aparició de dos textos fonamentals: per una banda el Glossari d'Eugeni d'Ors, columnadiària a La Veu de Catalunya, i per l'altra la publicació de Els fruits saborosos de Josep Carner, que és la plasmació del nou ideal estètic. Durant aquest període de temps, Carner és una figura molt popular.
Gràcies a l’amistat que mantenia amb el polític Enric Prat de la Riba, Josep Carner va anar guanyant pes dins de la Lliga regionalista. Després de la mort de Prat de la Riba, Carner va serdesplaçat, fet que es crees Acció Catalana (1922).
Josep Carner va opositar com a cos diplomàtic i el gener del 1921 es anomenat vicecònsol de Gènova. Des d'aleshores i fins a la seva mort, no va tornar mai més a residir de manera permanent a Catalunya, ja que Josep Carner va ser un dels pocs diplomàtics que durant la Guerra civil va ser fidel a la República, motiu pel qual es va haver d’exiliar.JC va morir a Brussel·les, on residia exiliat, el 4 de juny de 1970.

El Noucentisme, moviment el qual Carner va influir, va ser un moviment literari i artístic català de principis del segle XX, exactament de l’any 1906 fins a l’any 1923, degut al cop d’estat del general Primo de Rivera.
A diferència d’altres moviments lligats amb la política, el Noucentisme va ser liderat per la burgesiacatalana, i aquests reivindicaven l’ordre i el seny en comptes d’una actitud revolucionaria. El nou moviment busca la imposició de la raó, la precisió, la perfecció,la serenitat, l’ordre i la claredat.
El Noucentisme és heretat del Renaixement per poder donar un nivell més alt a la literatura catalana, a partir de la recuperació dels clàssics grecollatins.
Dins del Noucentisme hi ha cinc motsclau que defineixen la ideologia i el pensament del moviment: Imperialisme, arbitrarisme, classicisme, noucentisme i civilitat.
·Imperialisme: Aquest terme indicava el nacionalisme no separatista, sinó una imposició d’un model cultural i econòmic.
·Arbitratisme: Fa referència a la manera particular de veure el món i la seva societat.
·Classicisme: Retorn a la influència del món clàssic,caracteritzada per la inspiració grecollatina.
Civilitat: Voluntat de recuperar l’ideal del cortesà, de la mesura i de l’harmonia.
·Noucentisme: començament d’una nova era, quelcom diferent del que hi havia abans.
Els fruits saborosos, publicat a l’any 1906, és la màxima manifestació del nou ideal estètic del Noucentisme, ja que en aquesta obra hi estan representats els principals components delmoviment.
És un llibre de sonets amb una inclinació per al idil·lisme que eleva la quotidianitat familiar i domèstica.
Els poemes tenen una relació analògica entre un element natural ( el fruit) i un aspecte de la condició humana que con encarnar-se en una etapa de la vida del personatge.
Hi ha un repertori d’actituds que el formen les diverses edats de la vida (infantesa, adolescència, maduresa,vellesa) i les estacions anuals que si associen metafòricament.

Tema
El poema tracta sobre l’etapa de la maduresa d’una dona, on s’idealitza la figura de la mestressa de casa ideal, civilitzada i tradicional. El títol representa com hauria de ser una dona segons els ideals noucentistes. La dona és una llimona, brillant i maca però de gust amarg i sec. L’adjectiu casolanes reflecteix la qualitat...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Les llimones cassolanes
  • Comentario de texto
  • Comentario de texto
  • Comentari de text
  • Comentarios De Texto
  • Comentari de text
  • comentario de texto
  • comentario de texto

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS