Comentari escena Mar i Cel

Páginas: 5 (1190 palabras) Publicado: 4 de noviembre de 2013
Introducció
Àngel Guimerà i Jorge va néixer a Santa Cruz de Tenerife el 1845, fill de pare català i mare canària, va passar els primers anys de la seva vida a Tenerife. Els nous anys la seva família es va traslladar a Catalunya. L’arribada de la família a Catalunya suposà per part de Guimerà trobar-se en un entorn lingüístic estrany i l’obligà a integrar-se en un món diferent del que haviaconegut a Santa Cruz. És per això que s’ha parlat sovint de la importància de la consciència de mestissatge en alguns dels protagonistes de les seves obres. El tema de la personalitat escindida entre dues cultures, entre dos mons, és recurrent en la seva obra. Instal•lat a Barcelona de manera definitiva el 1872, col•laborà de ple amb la plataforma cultural La Jove Catalunya, de la qual va ser primersecretari i més tard tresorer. A partir del 1873 es convertí en secretari de redacció de La Renaixença, publicació que acabaria dirigint al llarg de molts anys. Per altra banda, es consagra com a poeta amb l’obtenció del títol de Mestre en Gai Saber als Jocs Florals del 1877. Com a dramaturg passà per etapes diferents. En un principi conreà la tragèdia de filiació romàntica en vers i ambientada enperíodes històrics. L’obra que més destaca d’aquest període és Mar i cel, que també és l’ultima creació d’aquesta etapa. Però a partir de començaments de la dècada de 1890 es decantà pel conreu del teatre en prosa des d’una perspectiva més clarament realista i fins naturalista. Morí el 18 de juliol del 1924, el seu enterrament va ser seguit per una multitud de 50.000 persones.
D’aquest autor enpodem extreure dos corrents artístics, el primer el podem trobar en la seva primera etapa com a dramaturg, és una etapa en la qual es bassa en el Romanticisme. El segon corrent el trobem en les dues etapes següents com a dramaturg i l’autor es bassa en el Realisme i el Naturalisme.
Mar i cel es troba en el primer moviment artístic i la primera etapa, en la etapa romàntica, de fet és l’ultimaobra d’aquesta etapa.
Aquesta obra està escrita en decasíl•labs blancs fet que provoca que el llenguatge sigui més proper ja que evita la típica musiqueta de les rimes.
Quan Angel Guimerà va entrar en el món del teatre el “monopoli” de les representacions el tenia Frederic Soler, mes conegut com a Cerafi Pitarra, un autor del qual totes les seves obres eren representades.

Mar i cel en explicala història d’un amor impossible entre un jove musulmà i una noia cristiana i com els dos joves moren per poder estar junts.
Mar i cel és una tragèdia romàntica, ja que és bassa en els principis romàntics. A més a més situa l’acció al s. XIV en durant l’expulsió dels moriscos de tota Espanya i en concret de València.
Aquesta obra es divideix en tres actes i aquets actes ens presenten la formade plantejament, nus i desenllaç. En el primer acte ens presenten els personatges i els problemes, en el segon transcorre l’acció i en el tercer sens presenta el final fatídic.
Tota l’acció de Mar i Cel es desenvolupa en el vaixell dels corsaris, més concretament en el camarot de Saïd. Aquest fet la va fer sobresortir del resta d’obres de la seva època, ja que és una característica delneoclassicisme.
El temps que dura l’obra és molt breu, uns deu dies com a molt, aquest és un fet que ens permet comparar Mar i cel amb Romeu i Julieta de Shakespeare.
Aquesta obra és teatral, per això veiem moltes acotacions o aparts. A més a més l’autor ens defineix a la perfecció el lloc on es situ l’acció i els sentiments dels personatges mitjançant els recursos esmentats anteriorment.Contextualització
L’anàlisi que he fet és de l’escena IX de l’acte tercer. Aquesta escena es troba cap el final de l’últim acte, per tant cap el final de l’obra. Aquesta escena va després d’una escena molt tensa, on Ferran i Blanca s’oposen a Carles per salvar la vida de Saïd. Desprès de l’escena IX Ferran els hi diu a Blanca i Saïd que els vol salvar a tots dos i els explica el seu pla per fer-ho.
En...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentario Mar I Cel
  • Mar I Cel (Comentari)
  • Mar I Cel Comentari
  • Comentari de Mar i Cel
  • Comentari de text Mar i Cel: escena VII, acte III
  • Comentari Mar i cel escena X segona part
  • Comentari fragment Mar i cel
  • Comentari De Text Mar I Cel

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS