Comentari matrimoni arnolfini de jan van eyck

Páginas: 5 (1062 palabras) Publicado: 29 de enero de 2011
MATRIMONI ARNOLFINI

Títol: Matrimoni Arnolfini
Autor: Jan van Eyck
Cronologia: 1434
Estil: Gòtic flamenc
Tècnica: oli
Suport: Taula, 84 cm x 57 cm
Localització actual: National Gallery, a Londres.

El quadre representa les noces entre Giovanni Arnolfini i la seva promesa Giovanna Cenami. L'escena té lloc a la cambra nupcial, plena d'objectes simbòlics que més endavant explicarem.ANÀLISI FORMAL:

Hi ha un clar domini de les línies rectes verticals, tot i així també n'hi trobem d'horitzontals com pot ser el llit i també trobem línies corbes com la làmpara i el mirall.

Pel que fa als colors, n'hi ha tres de principals: el vermell, present a la roba que cobreix als mobles; el verd intens del vestit de la núvia, i el marró de la túnica del nuvi. Aquests tres colors sónforts, intensos i molt vius.

L'escena és il·luminada per una finestra oberta situada a l'esquerra, que fa ressaltar la figura de la dona i alhora crea una zona de penombra al voltant de l'home. Una altra llum és la procedent de la làmpara, la qual té una espelma encesa, no és cap focus de llum però té una gran simbologia.

En aquest quadre veiem que l'artista té un gran domini del dibuix jaque les figures estan ben dibuixades i els colors ben restringits.
Pel que fa al ritme, és clarament de repòs i ho aconsegueix per les línies verticals i rectes.

La composició és simètrica i ho veiem a través de l'organització dels elements. Els centrals: mirall, làmpara i gos. Centre iconogràfic la parella i a cada costat altres elements amb no tanta importància.

A l'hora de parlar deltemps , l'artista vol que veiem l'anècdota, l'instant en què la parella s'està casant, no és una idea que perdurarà sempre, l'escena és la d'un moment concret.

Van Eyck va introduir un element que després seria utilitzat per altres artistes, entre ells Velázquez a Las Meninas: la situació estratègica d'un mirall, pel qual podem veure elements que sense ell no podria ser possible. Més endavantexplicarem la gran importància del mirall en aquest quadre.

ICONOLOGIA

L'escena es veu el moment en què Giovanni Arnolfini i Giovanna Cenami s'estan casant i a l'escena trobem molts símbols que a continuació explicaré:

El gos que trobem al mig de la parella fa referència a la fidelitat; les mans agafades, a la unió entre l'home i la dona; l'única espelma encesa de la làmpara, fa referènciaa l'existència de Déu. El fet que vagin descalços indica que és un acte sagrat i emulen el gest de Moisès al Sinaí, quan es descalça per tal de tocar la terra sagrada.

Pe tal de poder-se casar fan falta els dos testimonis i aquí és quan entra en joc l'estratègic mirall. A través d'aquest podem veure els dos testimonis, un dels quals va vestit de blau i és Jan van Eyck. I l'altre testimonivestit de vermell es diu que podria ser el seu germà.
Damunt el mirall el pintor col·loca una inscripció: “Johannes de Eyck fuit hic, 1434” (“Johannes van Eyck va ser-hi), aclarint que ell mateix és un dels dos personatges que s'entreveuen reflectits al mirall. El mirall per ell mateix és tot un símbol: sempre diu la veritat i la fragilitat.
A l'hora de parlar de les personalitats dels dospersonatges, veiem que Giovanni tant per la seva expressió com per la seva vestimenta demostra seriositat, formalitat, riquesa i vellesa. Pel que fa a ella, Giovanna, la seva personalitat demostra que és una noia jove i trista. El fet que li estigui donant la mà i es tiri enrere ens deixa veure que l'han casat amb un home que ella no desitjava. El seu vestit verd representa l'esperança, podem laforma arrodonida del ventre de la noia que representa fertilitat. La noia té l'esperança que potser l'estimarà i això només pot passar si hi ha fidelitat, passió i amor al llit.

Al costat esquerre del mirall hi ha un àbac i això representa la riquesa de Giovanni, que ell a al seu matrimoni hi ha d'aportar diners, fidelitat, amor i passió. Mentre que al costat dret del mirall hi ha un plomer que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Matrimonio arnolfini jan van eyck
  • El matrimonio arnolfini. van eyck.
  • Historia art matrimoni arnolfini de jan van eyck
  • Eyck jan van
  • Adán de jan van eyck
  • JAN VAN EYCK
  • Jan Van Eyck
  • Jan Van Eyck

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS