Comentari obres d'art

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 24 (5772 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 3 de marzo de 2012
Leer documento completo
Vista previa del texto
Pàgina principal Apunts de Història de l'Art
L'art romànic
Introducció
Arquitectura
Escultura
Pintura
Índex general d'obres
Sant Pere de Rodes
Sant Vicenç de Cardona
Capitells romànics
Santa Maria de Ripoll
Majestat Batlló
Marededéu de Núria
Sant Climent de Taüll
Santa Maria d'Avià
Tapís de la creació
Enllaços d'interès


Tapís de la creació
Artsdecoratives romàniques

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
DOCUMENTACIÓ GENERAL
Tapís de la Creació
Autor: desconegut
Cronologia: primera meitat del segle XII
Estil: romànic
Tècnica: brodat de llana
Suport: sarja de lli
Localització actual: catedralde Girona

El Tapís de la Creació és el teixit romànic més important que ha arribat fins als nostres dies. Es tracta d'un brodat que mostra un complex programa iconogràfic i que presenta tota mena d'influències.

ANÀLISI FORMAL
Composició
La iconografia li atorga una ingenuïtat deliciosa, molt apreciada avui dia. La composició gira entorn de la figura del Pantocràtor, situat al cerclecentral. Al seu voltant es desenvolupen, en un cercle concèntric més gran, vuit escenes del Gènesi. Aquests dos cercles concèntrics configuren el primer registre dels tres que conformen el tapís. En el segon registre hi ha els mesos i les estacions de l'any; i en el tercer es desenvolupa un fris continu amb diverses escenes de la història de la invenció de la Santa Creu. En la línia de la pinturaromànica, les figures són completament planes.
Element plàstics
Es tracta d'una obra immensa brodada amb punt de cadeneta en sentit longitudinal. Va ser confeccionada amb llana molt fina de colors molt vius amb predomini de vermells, blancs, verds i grocs purs, sense barreges tonals. Els dibuixos estan delimitats per línies gruixudes molt perfilades.

ANÀLISI FORMAL
Composició
Laiconografia li atorga una ingenuïtat deliciosa, molt apreciada avui dia. La composició gira entorn de la figura del Pantocràtor, situat al cercle central. Al seu voltant es desenvolupen, en un cercle concèntric més gran, vuit escenes del Gènesi. Aquests dos cercles concèntrics configuren el primer registre dels tres que conformen el tapís. En el segon registre hi ha els mesos i les estacions de l'any;i en el tercer es desenvolupa un fris continu amb diverses escenes de la història de la invenció de la Santa Creu. En la línia de la pintura romànica, les figures són completament planes.
Element plàstics
Es tracta d'una obra immensa brodada amb punt de cadeneta en sentit longitudinal. Va ser confeccionada amb llana molt fina de colors molt vius amb predomini de vermells, blancs, verds igrocs purs, sense barreges tonals. Els dibuixos estan delimitats per línies gruixudes molt perfilades.

Pàgines de batxillerat humanístic i artístic. Javier Arrimada 2010

·artsdidàctica· v3·
aprendre història de l'art
L'ARQUITECTURA DEL CÍSTER
EL CÍSTER

Origen: França (El monestir de Citeaux va ser la primera comunitat benedictina que donaria lloc a aquest moviment de renovaciómonacal conegut pel nom de Císter) Els frares Esteve Haring i, sobretot, Bernat de Claravall en van ser els impulsors.

Ideari: Es basen en les regles de Sant Benet: 72 regles i un pròleg que inciten al treball, l'oració, la caritat, el silenci, la clausura, l'obediència, etc... En un escrit contre el luxe a les esglésies, Bernat de Claravall estableix l'ideari estètic:

•Edificis sense decoracióni pintures. Eliminació de la decoració dels capitells
•Les imatges es limiten pràcticament a la Mare de Déu i a algun sant, però més rarament.
La causa d'això era evitar distraccions i temptacions. Les conseqüències, que no existeix ni l'escultura ni la pintura als monestirs del Císter i una arquitectura més neta i funcional.L'ORGANITZACIÓ DELS MONESTIRS DEL CÍSTER


El Císter...
tracking img