Comentari D'Art: La Pietat

Páginas: 6 (1300 palabras) Publicado: 5 de noviembre de 2012
LA PIETAT

CATALOGACIÓ:
Títol: La pietat del Vaticano
Autor: Miquel Angel
Datació: Entre 1498 y 1499
Localització: Roma, Basílica de San Pedro
Dimensions: 174 d’altura x 195 cm de base x 0.69 de profunditat
BIOGRAFIA
Va néixer un 6 de març de 1475 Caprese, República de Florència. Escultor, pintor i arquitecte italià . Se’l coneix com la gran figura del Renaixement Italià. Home degran personalitat artística, que va dominar el panorama creatiu del segle XVI. Esta considerat com un ésser excepcional, doncs rebassa les convencions. La seva carrera va durar aproximadament setanta anys i en aquest Miquel Àngel va cultivar la pintura, l’escultura i l’arquitectura. Altres van anomenar la seva qualitat com terribilità, terme que es refereix el vigor físic, la intensitat emocional,l’entusiasme creatiu... El fan creador de obres de grandesa i personalitat inimitables. La seva vida va passar entre Florència i Roma, ciutats en les quals va deixar les seves obres.
ANÀLISI FORMAL
Material:
Marbre, material que escollia ell mateix a les canteres de Carrara, blocs verges que havien de ser adequats, doncs aquesta la va realitzar amb un, no amb diversos ajuntats.
Tècnica:
Latècnica que utilitza l’autor és tallada. Una de les coses que més crida l’atenció de Miquel Ángel és que segons ell, la pròpia naturalesa de l’escultura estava a l’interior del bloc de pedra massís. Ell deia que només el treia a la llum amb paciència i detallisme.
Forma:
Exempta, és a dir, podem girar completament al seu voltant, tot i així és una obra que Miquel Àngel va pensar per que fosvista frontalment.
Tipologia:
La verge esta asseguda i Jesús esta jacent. Això provoca una gran harmonia.
Composició
El grup escultòric dibuixa una estructura piramidal, equilibrada, expressant tranquil·litat. El triangle ve marcat per el cap de Maria que es el vèrtex i la base del grup escultòric.
La utilització de triangle i d’esfera, són les representacions geomètriques preferides perrepresentar a les divinitats.
Llum:
Els plecs de la roba de la Verge Maria provoca en la figura un conjunt de clarobscurs.
Cromatisme: Monocromàtica, doncs es del color del marbre.
El rostre de la Verge es el de una jove, pietosa i pura, plena de tendresa. Miquel Àngel és conscient de la diferencia d'edat entre el Crist mort i la seva mare és molt evident, però el que pretenia era idealitzar ala figura de la Verge plena de puresa. Ambdós són de gran bellesa, bellesa platònica (ideal).
Dolor: Miquel Ángel ens presenta un cos mort sense trets de dolor. Després del calvari, ens mostra el fill de Déu amb molta dignitat. Reprèn l'ideal del retrat idealitzat, no pretén un retrat realista del dolor.
Miquel Ángel fa un tractament dels cossos molt diferents:
Jesús: apareix amb un cuidatanatòmic que mostra a la perfecció el coneixement que tenia l'artista del cos humà.
Maria: apareix totalment coberta per grans vestidures (donen dinamisme i flexibilitat) que deixen endevinar una musculatura i unes proporcions superiors a les que li correspon pel seu rostre.
Cinta: Miquel Ángel va realitzar l'escultura amb 24 anys. D'aquí que els crítics foren desconfiats a l'hora de la sevaautoria. Aleshores Miquel Ángel, home de gran caràcter va gravar el seu nou a la cinta que porta la Verge. La Pietat és l'única escultura de l'artista signada. L’inscripció posava:«Michael A[n]gelus Bonarotus Florent[inus] Facieba[t]» («Miguel Ángel Buonarroti, florentino, lo hizo»).

ANÀLISI ESTILÍSTIC
Cinquecento és un moviment dins d’Europa i especialment d'Itàlia, del segle XVI. Escaracteritza per el pas del teocentrisme medieval al antropocentrisme humanista. Augmenta l' interès i la reproducció de les obres clàssiques i la utilització de la forma serpentinata. A principis del segle XVI van ser descobertes a unes termes de Roma, el Laocoont, que influeix decisivament. Es produeix, en part, contra els ''manieristes donatellians'' de la segona meitat del segle XV . Idealització...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentari D'Art: Es Primers Freds
  • Comentari D'Art: Escola D'Atenes
  • Comentari D'Art: El Jurament Del Horacis
  • Comentari D'Art: Villa Capra
  • Comentari D'Art: 3 De Maig De 1808
  • COMENTARI 12 HOMES SENSE PIETAT
  • Comentari D'Art: Apol·Lo I Dafne
  • Comentari D'Art: Mare De Déu Dels Consellers

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS