Comentari d'opinió: buyology

Páginas: 9 (2224 palabras) Publicado: 7 de enero de 2012
Martin Lindstrom – Buyology
Amb que em quedo? Quina reflexió ronda el meu cap? Quines conclusions en trec?

Sempre se’m quedarà una frase que va arribar als meus oïdes al final de la meva etapa escolar: “La millor empresa de tots els temps és l’Església, funciona desde fa més de 1.500 anys”.
El meu primer professor d’economia tenia tota la raó del món. Aquí podria començar a escriure opiniósobre el tema i a citar fets i fenòmens que explicarien moltes de les situacions actuals y ens ajudarien a entendre els motius del haver arribat fins aquí de la manera en que ho hem fet. Però tampoc és aquest el tema que ens ocupa.
Segons Lindstrom existeixen deu pilars comuns en les religions més importants de la societat: sentit de pertinença, visió clara, poder sobre els enemics, atractiusensorial, narratives, grandesa, evangelisme, símbols, misteri, i rituals. Crec que entenent i relacionant el significat d’aquests conceptes, enfocant-los cap a objectius i gestionant-los correctament; tinc la sensació que poden arribar a ser útils i extremadament poderosos. Si ens hi fixem, ens adonem que tenen en compte totes les necessitats humanes (fisiologia, seguretat, afiliació, reconeixement,i autorealització). I bé doncs, més que una sensació és una certesa demostrada: la religió exerceix una enorme influència en les persones. Ha tingut i té un pes molt important en les diferents societats, en part perquè ha estat capaç de crear marcadors somàtics: desde el naixement fins la mort; passant per educació i tradició han generat pors i motivacions comunes i memorables en les diferentscultures. Més pors que motivacions...en base a una fe poc racional i menys versemblant encara.
S’ha de dir que també ha transmès valors importants que la societat global hauria d’adoptar (la gran aportació de les religions a la raça humana, sota el meu humil punt de vista); però valors que molts dels representants eclesiàstics no han integrat en el desenvolupament de les seves tasques (aquí unproblema: la incoherència i la credibilitat no van lligades de la mà).
***
Si aquests deu pilars identificats per l’autor han servit durant tant i tant de temps a les organitzacions religioses, perquè no poden funcionar per a les empreses dins un món globalitzat!? Jo crec que és totalment extrapolable al món economicoempresarial, i el màrqueting es perfila com l’encarregat de dur a terme aquestatasca en el present i en el futur.
El sentit de pertinença entenc que rau en la necessitat de ser acceptat per part dels altres, de sentir-se identificat amb una sèrie de conceptes, de formar part i de compartir. També de diferenciar-nos d’alguna manera dels qui no pertanyen al grup.
La visió clara fa referència a la fotografia nítida del futur desitjat. Ens ajuda a sentir-nos més segursdavant les incerteses del futur i a donar significat a certs actes quotidians. La clarividència d’idees aporta positivisme convertint la por en motivació.
Tenir identificat de manera clara un enemic és important. El “nosaltres contra vosaltres” crea controvèrsia i fidelitat; i molts cops beneficia a ambdós grups. La gent pensa, parla, discuteix...
La gent es sent identificada amb certa marca si enconeix la història, els precedents, l’origen de tot allò. Precisament són les narratives les que generen la fe i les creences, les que ajuden al record de la marca, les li donen significat i atorguen els motius pel quals hi creiem.
Em sorprèn la influencia del concepte de grandesa. La relacionem amb la idea de superioritat i d’ascendència sobre la resta. Ens transmet seguretat, respecte i poder;ens impressiona.
Pel que fa q l’evangelisme potser es refereix més al desig de ser diferents, fins i tot millors...apel·lant a conceptes com la selecció o la exclusivitat.
Entenc la simbologia com una part força potent que consisteix en una identificació i apreciació visual immediata d’un conjunt de conceptes relacionats amb el símbol. El símbol és la síntesis de la semàntica de marca; ens...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Buyology
  • Comentari d'opinio sobre la lectura infantil
  • Buyology
  • Buyology
  • Buyology
  • Buyology esquema
  • Resumen Buyology
  • RESE A BUYOLOGY

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS