Conceptes bàsics de la Logística

Páginas: 5 (1144 palabras) Publicado: 25 de noviembre de 2013

Introducció als conceptes bàsics de la logística

1) La logística: Conceptes i objectius
El concepte de logística es remunta a les Guerres Púniques, quan Aníbal, general cartaginès, va entendre que la línia recta no era la manera més efectiva per envair Roma, sinó que el millor era entrar pel nord i sorprendre les tropes romanes. Per a això, va haver de transportar homes, aliments, ielefants... és allà quan comença el concepte de logística.
La logística constitueix la planificació, organització i control de les activitats de moviment i emmagatzematge que faciliten el flux de materials i productes des de l’origen fins al consum final, per satisfer la demanda al menor cost; gestionant a l’hora els fluxos d'informació.
El principal objectiu de la logística consisteix a satisfer lademanda al menor cost possible. Això significa tenir el producte o servei demandat al lloc i en el moment adequat i amb les característiques exigides pel mercat.
El sistema logístic està format per tres subsistemes:
a) Subsistema de logística d'aprovisionament, que gestiona els processos que tenen per finalitat posar a disposició del subsistema productiu les matèries primeres i semielaborades.b) Subsistema de logística de producció, que gestiona l’optimització dels fluixos de transport i emmagatzematge compresos en les operacions del sistema productiu.
c) Subsistema de logística de distribució, que gestiona els productes des de que surten del sistema productiu fins que arriben a casa del client.
Per altre costat, per tal d’aconseguir la integració dels diferents centres del’activitat empresarial, la fiabilitat i la rapidesa del flux d’informació al sistema logístic és un aspecte vital.
Com a resum, indicar que els objectius de la logística són:
lliurar el producte convingut,
en la quantitat pactada,
en l'estat adequat,
i en el moment requerit

2) La logística com a avantatge competitiu
Un avantatge competitiu és una posició de superioritat perdurable sobre elscompetidors en termes de preferència del consumidor. La font d'aquests avantatges competitius es troba en l'habilitat de l'organització de diferenciar-se, als ulls del client, de la competència i/o del fet d'actuar a un cost menor.
Entre els beneficis d'una efectiva definició logística podem destacar els següents:
a) Millora la qualitat dels productes. Facilita la introducció de nous conceptes, tal com:servei al client, just in time, sistemes d’informació integrats en la producció, etc.
b) Augmenta la satisfacció del client. Saber quin producte vol el consumidor, com i quan el desitja, serveix per a orientar l'empresa al mercat. D’aquesta forma aquesta podrà produir els productes correctes i col·locar-los en el lloc i en el temps requerits.
c) Es produeixen economies d'escala importants. Esredueixen costos de: inventaris, magatzems, assegurances, custodies i manteniment d'estocs. Aquestes economies, a més, alliberen recursos financers que poden utilitzar-se per afrontar nous desafiaments.
d) Es disminueixen els temps de producció i vendes. L'anàlisi del fluix real, contribueix a una racionalització i amplificació del procés productiu i de comercialització que redueix temps i costos.e) Es flexibilitza l'organització. Permet adaptar-se amb rapidesa als canvis del mercat.

3) Què és la logística integral ?
Anaya Tejero, J.J. (1998) defineix la logística integral com "el control del flux de materials des de la font d'aprovisionament fins a situar el producte en el punt de venda d'acord amb els requeriments del client" amb dos condicionaments bàsics: màxima rapidesa al fluxde producte i mínims costos operacionals. Així doncs, la logística integral engloba aprovisionaments, producció i distribució.
La funció d’aprovisionaments permet posar a disposició de la producció les matèries primeres.
La logística de producció gestiona els fluxos de transport i emmagatzematge compresos en les operacions de producció.
La distribució d'un producte és un procés addicional a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Conceptes bàsics de la revolució industrial
  • Internet Conceptos Basics
  • Conceptos logisticos
  • Concepto Logistica
  • Evolucion del concepto de logistica
  • Conceptos de logistica y cadenas de suministro
  • Conceptos 1 Logistica
  • Conceptos nociones logisticos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS