Congreso Catalanista

Páginas: 2 (316 palabras) Publicado: 9 de abril de 2012
Congrés catalanista

Introducció:

L’article ens situa a l’any 1880 al congrés catalanista.
Pel que fa a la política ens trobem en plena restauració borbònica, aquest consistia en la tornadadels reis borbons al com a cap d’estat i l’alternança entre dos partits polítics al govern ( bipartidisme : Liberal/Conservador ) impulsat per Cànovas del Castillo.

1.- Context històric
Ens trobemals inicis del Catalanisme Polític. A catalunya la construcció de l’Estat liberal va aixecar crítiques de diversos sectors que propasaren fòrmules descentrelitzadores que culminaren en plantejamentsfederalistes i autonomistes. Hi havia una gran crítica del centralisme, les diferents constitucions del nou Estat liberal van definir Espanya com a una nació única, amb les corts com dipositàriesúniques de la sobirania nacional i van apostar per un model d’organització estatal basat en la centralització econòmica, política, administrativa, militar i jurídica.
Sota el regnat d’Isabel II l’Estatliberal va haver d’enfronar-se a les crítiques de certs sectors del progressisme català que discrepaven d’una centralització tan radical i reclamaven més atribucions pels ajuntaments i lesdiputacions. Els moviments populars, és a dir, les bullangues, que es produïen entre 1835 i 1843 van palesar aquest descontentament i van ser una primera mostra d’oposició al centralisme. Així, tant en lainsurrección de Barcelona del 1842 com en La Jamaica del 1843 s’hi van formular proyectes de reforma de l’Estat amb un fort contigut anticentralista, federal i popular.
Durant la dècada Moderada, entreels anys 1844 i 1854, es va produir un augment del centralisme, acompanyat d’una política d’ordre públic molt dura que va comportar la declaració de l’Estat de guerra a Catalunya en diferents ocasions.Tot això va comportar que fins i tot, catalans moderats es mostressin descontents devant l’uniformisme cultural i que reiviniquessin el particularsime català. Entre aquests moderats catalans hi...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Congreso
  • congreso
  • congresos
  • CONGRESO
  • congreso
  • congreso
  • Congreso
  • Congreso del estado

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS