Constitució Del 1869

Páginas: 2 (373 palabras) Publicado: 18 de febrero de 2013
* Constitució del 1869

a) Descriu el tipus de font i digues de que tracta:
El text de la Constitució de 1869 que trobem a les pàgines 87 i 88 és una font primària elaborada per les Cortsd’Espanya que va ser promulgada el 6 de juny. Aquesta nova constitució aportava novetats a la societat com la introducció d’eleccions per sufragi universal masculí major de 25 anys, reconeixia la sobiranianacional, establia una gran declaració de drtes de l’individu i la llibertat de reunió i llibertat d’assossiació. Aquesta constitució va suposar la búsqueda d’un príncep europeu que es fes càrrec de lacorona espanyola ja que es va pasar d’un règim democràtic a una monarquia constitucional.

b) Context històric de la font del text:
Després de la revolució de 1868 i la victoria el 29 desetembre cau la monarquia borbònica, i amb ella Isabel II, i s’inicia un nou període (Sexenni Democràtic) on guanya molta força el sector republicà de la població, això va comportar una radicalitat mésgran. El triomf de la revolució porta a crear un govern provisional presidit per Serrano i Prim com a ministre de la Guerra. Es van convocar eleccions on el partit de Prim va guanyar (progressistes). Enpocs mesos les Corts van haver de crear una Constitució on constava que Espanya es convertia en aquell moment en una monarquia constitucional.

c) Comenteu 4 articles rellevants de la font:
Art.16. “Ningún español que se halle en el pleno goce de sus derechos civiles podrá ser privado del derecho de votar en las elecciones de senadores, diputados a Cortes, diputados provinciales yconcejales.”
Amb la nova constitució apareixen les eleccions per sufragi universal masculi major de 25 anys com s’observa en aquest article.

Art. 17. “Tampoco podrá ser privado ningún español: Del derechode emitir libremente sus ideas y opiniones.[...]Del derecho de reunirse pacificamente...”
També apareix aquest article que tracta la llibertat de reunió i d’assossiació.

Art. 32. “La soberanía...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • COMENTARI DE LA CONSTITUCI 1869 BUENO soufian boucharrafat
  • CONSTITUCI N DE 1869
  • Constitucio
  • constitucio
  • Constitucio
  • La constitució
  • constitucio
  • Constitucio

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS