Crisi De La Restauració Política

Páginas: 7 (1550 palabras) Publicado: 7 de enero de 2013
CRISI DE LA RESTAURACIÓ POLÍTICA

1.INTRODUCCIÓ
Els problemes d’Espanya al principi del segle XX:
1. Problema econòmic: Hi ha un retard econòmic i cultural respecte la resta d’Europa: Espanya perd el 25% del seu mercat exterior. L’injust repartiment de riquesa donava lloc a la reivindicació del moviment obrer i dels jornalers del camp en una societat cada vegada més radicalitzada idividida.
2. Problema polític:
Hi havia un règim polític corrupte i artificial; les institucions més important no representaven al poble, el sufragi era sovint manipulat pels cacics locals.
Desaparició dels líders carismàtics, del bipartidisme.
3. Problema militar: Exèrcit ferit en el seu orgull per la derrota de Cuba, amb un material antiquat i un excés de comandament que el feienpoc operatiu.
4. Problema ideològic: Hi havia una percepció entre els militars sobre que els nacionalismes perifèrics (gallec, basc i català) representaven una manca de patriotisme.

2.CRISI DEL CIVILISME (1902-1907)

Civilisme (instaurat per Canovas): El poder civil per sobre del militar.
Crisi del civilisme: el poder militar torna a estar per sobre del poder civil.

El bipartidismecontinua amb altres liders. Es substitueix Canovas per Sibela: és conservador i defensa el regeneracionisme.
Però del 1902-05: Maura (conservador) substitueix a Sibela.
I del 1905-07: govern liberal liderat per Moret.

MOTIUS:
1. Tancament de caixes (per part de Catalunya): es neguen a pagar impostos a Madrid. Ho van fer perquè encara es cobrava un impost per la guerra de Cuba (quan la guerras’havia acabat ja feia 5 anys, tothom l’havia de pagar).
2. Crítica ferotge i sarcàstica als militars, es feien mitjançant els mitjans de comunicació. Això va provocar els assalts dels militars a les redaccions del setminari satíric català “Cu-cut!” i al diari proper a la lliga Regionalista “La veu de Catalunya”.
3. Moret va instaurar la llei de jurisdiccions: llei que protegeix elsdrets militars per sobre dels drets civils, aquesta llei talla el dret de llibertat d’expressió. Com a conseqüència es va crear (a Catalunya) Solidaritat Catalana: associació de partits catalans liderats per la Lliga Regionalista per reclamar al govern el rebuig de la Llei de jurisdiccions.
3. CRISI DEL PACTE DEL PARDO

El bipartidisme entra en crisi.
1907-1909: Maura (conservador).
1909-1912:Canalejas

GOVERN DE MAURA

La burgesia estava enfrontada al govern per la llei de jurisdicció. A Maura li interessava tenir part de la burgesia al govern, ja que aquests eren els que tenien diners.
La burgesia vol el descentralisme, Maura, per compensar-los fa la llei d’Administració local:
* és una mesura descentralitzadora, per posar als burgesos del seu costat.
* Rep el suport dela Lliga regionalista (lider: Cambó). Creuen que amb aquesta llei el govern fa tot el possible pel descentralisme.
* Segons aquesta llei, cada ajuntament podrà decidir la seva organització, les seves lleis... independentment del seu govern central.

La tasca de govern es va veure interrompuda per
LA SETMANA TRÀGICA (1909): és una revolta a la ciutat de Barcelona.

CAUSES:
1. 1904– La GUERRA DEL MARROC: és la 2na guerra colonial en molt poc temps. L’exèrcit continuava igual com a la guerra de Cuba. Molt ingressos, pocs militars al camp de batalla i armament antic. - La guerra del Marroc es va fer per orgull militar, perquè hi havien unes mines de Plata al nord del Marroc (mines del Rif) i perquè els marroquins volienindependitzar-se. - Al 1904 es va pactar el limit entre les terres francesa i espanyola: tracte d’Algesires. – La crida de reservistes (homes, joves que ja han fet el servei militar però per un temps...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Crisi restauració i catalanisme polític
  • Tema 11. La crisi del sistema de la restauració (1898
  • Com Va Influir El Desastre D'annual A La Crisi De La Restauració
  • LA CRISI DE LA RESTAURACIO II
  • Crisi de la Restauració (Crisis de la Restauración)
  • Crisi sistema restauració
  • La Crisi Del Sistema De La Restauració
  • La Crisi Del Sistema De La Restauracio

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS