David hume

Páginas: 7 (1605 palabras) Publicado: 22 de marzo de 2012
DAVID HUME (1711- 1776)
2 obras:
* Tractat sobre la naturalesa humana ( T. coneixement)
* Investigació sobre els principis de la naturalesa
Ell pensa que el coneixement de la naturalesa no pot ser complet per que hi falta el coneixement del subjecte que coneix: l’ésser humà
TEORIA DEL CONEIXEMENT
Hume anomena percepcions tots els continguts de la ment. Tot el que hi ha en la mentson percepcions ( 2 classe: impressions i idees).
* Les impressions: aquelles percepcions que penetren amb més força i violència en la consciencia. Les impressions poden ser:
* Sensacions ( sentits)
* Emocions (reflexió)
* Passions ( reflexió)
* Les idees: son les imatges atenuades de les impressions. Mentres estic escrivint tinc impressions visual i tàctils del bolígraf...però si tanco els ulls puc reproduir aquestes impressions en la meva ment, aquestes reproduccions son semblants a les impressions, però mes dèbils i difuminades.
Podem diferenciar les impressions de les idees per tres aspectes:
* L’ordre en que apareix en la ment. Primer es formen les impressions i desprès les idees.
* Intenció de força ( vivència). Les impressions son més vives, i les ideesmés difuses.
* La relació que mantenen amb la realitat. Les impressions tenen una relació directe amb la realitat mentres que les idees tenen una impressió indirecte.
Tant les impressions com les idees poden ser simples i compostes. Hume presenta varias clasificaciones de las percepciones, pero las más importantes son las dos siguientes:
Simples: No admeten distincions internes. Esunitària ( color). on las percepciones (tanto impresiones como ideas) que no pueden descomponerse en percepciones más elementales. La percepción del color negro de mi mesa es una impresión simple, el recuerdo de dicho color una idea simple. La percepción de la mesa misma es una percepción compleja, más exactamente una impresión compleja: se compone de las impresiones simples de su color, su forma, y, sitambién la estoy tocando, su textura, grado de calor,... Si cierro los ojos y reproduzco con mi imaginación la percepción anterior, tengo una idea compleja. (Imagen o idea pero tienen k ir juntas, nunca separadas) ( un sofá y te viene la imagen no puedes separarlo)
Composta: si es pot dividir. Las percepciones (tanto impresiones como ideas) que admiten una descomposición en percepciones simples.(Sabor o olor se presenta unida)
El criteri de veritat de les idees es el poder trobar la impressió de la qual prové una idea:
* Si es troba: es verdadera
* Si no es troba: es falsa
CONCLUSIONS:
Ves un león (impresión) sabes que te atacará (idea) tienes miedo (impresión de la reflexión) intentas huir (idea de la reflexión)


La ment quan convinar idees ho fa seguint unscriteris. Per poder convinar les 2 idees es té que donar unes condicions:



LLEIS D’ASSOCIACIÓ (3 qualitats de les idees)

1- Llei semblança: si mirem una foto tendim a relacionar-lo ràpidament. ( l’home tiende a asociar allò que es sembla)
2- Llei de proximitat espacial o temporal: quan recordem a una persona del nostre passat tendim a recordar el temps on està situat
3- Llei decausa i afecte: ( pensem que A hi haurà B)

Hume va a l’experiència i es pregunta que és el que veiem ( 3 coses)
1- Veiem la necessitat ( temps- espai) primer de la causa després de l’efecte
2- El primer sempre serà el primer. El ordre no s’altera.
3- Aquests dos fenòmens sempre es presenten junts.

ELS OBJECTES QUE LA RAÓ ES CAPAÇ D’INVESTIGAR
Hume en conclou que la menthumana només pot investigar o tractar amb dos tipus d’objectes: les relacions d’idees i les qüestions de fet.
* Són les relacions d’idees: totes aquelles proposicions que es refereixen a continguts purament ideals, sense referir-se a allò que existeix o pot existir, però no ens diu si existeix o no. Son totes les proposicions de les matemàtiques i , en general, totes aquelles que depenen dels...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • David hume
  • David Hume
  • DAVID HUME
  • David Hume
  • David hume
  • david hume
  • David hume
  • David Hume

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS