Desenvolupament físic i prisocmotr

Páginas: 20 (4766 palabras) Publicado: 16 de diciembre de 2010
Desenvolupament
psicofísic i psicomotor

0. Introducció

En aquest treball hem tractat els aspectes relacionats amb el desenvolupament psicofísic i psicomotor.

Hem començat per donat una definició d’aquests dos tipus de desenvolupament per tal d’introduir el tema. Després ens hem centrat en ampliar els aspectes relacionats amb el desenvolupament psicofísic i psicomotriu (patrons dedesenvolupament, el control de la postura corporal, la motricitat...).

Finalment, hem extret unes conclusions sobre tots aquests aspectes tractats per així tancar el treball.

1. Definició

Desenvolupament psicofísic: fa referència a l’augment d’estatura i pes, així com també els canvis en la composició i en la complexitat.

Desenvolupament psicomotor: el desenvolupament psicomotriu, que fareferència al moviment, es produeix impulsat per la maduració biològica pròpia del procés de creixement i per l’estimulació social que rep el nen.

2. Patrons de desenvolupament físic

El desenvolupament físic segueix dos principis o patrons:

1. Cèfalo-caudal

És la seqüència en la que el major creixement es produeix des de la part superior (el cap), amb creixement de la mida, pes idiferenciació de les característiques físiques, descendint gradualment cap a la part baixa (coll, espatlles, tronc i altres).
Aquest patró també es produeix a l’àrea del cap: la part dels ulls i el cervell creix més ràpid que la part de la mandíbula.
El cap d’un nen de 12 mesos posseeix el 70% del pes que tindrà com adult, mentre que la resta del cos només té el 10% o el 20% del pes que tindrà comadult. El cap ocupa una gran proporció del cos durant el desenvolupament prenatal i la primera infància.
Els infants també aprendran a utilitzar abans les parts superiors del seu cos (aprenen a utilitzar els seus braços o mans abans que les seves cames).

2.2. Pròxim-distal

És la seqüència en la que el creixement comença en el centre del cos i es mou cap a les extremitats.
Un bon exemple és lamaduració temprana del control muscular del tronc i els braços, en comparació amb la de les mans i els dits. Més endavant, els infants utilitzen tota la mà com unitat abans que puguin controlar alguns dits.
Els infants desenvolupen abans la capacitat per utilitzar els braços i les cames i després les mans i els peus seguit, per últim, dels dits.

3. Patrons de desenvolupament físic

Eldesenvolupament físic fa referència a dos aspectes:

- Creixement: procés mitjançant el qual els éssers humans augmenten la seva estatura i es desenvolupen fins a arribar a la forma i la fisiologia pròpies del seu estat de maduresa.

- Desenvolupament: efecte combinat dels canvis en l’estatura i la complexitat o en la composició; així com dels canvis resultants de la maduració i de l’aprenentatge.3.1. Pes i estatura

La mitjana de recent nascuts mesura 50 cm i pesa 3 kg. Durant els primers dies de vida, però, la majoria del recent nascuts perden del 5% al 7% del seu pes corporal abans de que s’ajustin a l’alimentació neonatal.

Un cop s’han adaptat a xuclar i digerir creixen de forma més ràpida, augmentant una mitja de 150 a 180 grams a la setmana (al voltant dels 25-30 grams al dia)durant el primer mes.

Als 4 mesos, han doblat el seu pes al néixer i gairebé l’han triplicat en el primer any de vida (creixen aproximadament 2,5 cm al mes durant el primer any).

Durant el segon any de vida, l’índex de creixement és considerablement més lent. Als 2 anys, pesen aproximadament de 12 a 14 kg, augmentant de 120 a 220 grams durant aquest segon any i mesuren de 80 a 90 cm (essituen a prop de la meitat de l’estatura d’un adult).

Quan fan l’any fan uns 74 cm, als dos anys 84 cm i als tres 93 cm. Pel que fa el pes a l’any fa uns 9,4 kg, als dos anys fa 12 kg i als tres anys, 13,7 kg. A partir d’aquest moment l’augment de pes i d’alçada és torna molt més lent.

Dels 3 als 6 anys, els nens són lleugerament més alts i pesen una miqueta més que les nenes (creixen de 5 a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Psicologia del Desenvolupament I
  • Pac3 desenvolupament i aprenentatge
  • Desenvolupament i Aprenentatge Pac1
  • Desenvolupament Cognitiu i Motriu
  • Psicologia Del Desenvolupament I.
  • Desenvolupament prceptiu i motor
  • Expressió Corporal I El Desenvolupament
  • Pac1 Desenvolupament I

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS