Dieta mediterranea

Páginas: 6 (1352 palabras) Publicado: 23 de febrero de 2011
INTRODUCCIÓ
LA DIETA MEDITERRÀNIA; EL RETORN AL SENY ALIMENTARI

Avui en dia habitem en una societat embogida en molts sentits, metafòricament es podria dir que mou d'una manera conjunta, com un ramat d'ovelles, conduits per l'enveja i molt possiblement, per un equivocat concepte de l'obtenció de felicitat, ja que fem servir unes conductes, o bé, paràmetres, destinats a una desmesuradaacumulació de bens i a un consumisme desenfrenat, per tal d'aconseguir l'objectiu de superar-nos uns als altres, avançant i descobrint .
Els països del mar mediterrani i propers, també es poden notar els efectes que sobretot han ajudat a que es perdi part del seny en el camp de l'alimentació. Aquest seny ja el coneixien de molt a prop els nostres avis i avantpassats, i s'anomena la dieta mediterrània.Per tant, avui en dia s'està abandonant una dieta senzilla i sana, basada en greixos vegetals (insaturats), que ens la proporciona el nostre entorn, per una d'altre molt més complexa i molt menys saludable, amb gran quantitat de greixos animals (saturats), com a conseqüència principal de la influència de campanyes publicitàries de cadenes d'alimentació acompanyada de una manca de culturaalimentària.

QUÈ ÉS LA DIETA MEDITERRÀNIA

La dieta mediterrània consisteix en un estil de vida basat en una dieta equilibrada i variada, en la qual predominen els aliments obtinguts dels cultius tradicionals de la zona geogràfica dels països de la que envolten el mar mediterrani. Tots els països europeus que la gaudeixen són: Espanya, França, Itàlia, Xipre, Grècia, Portugal, l'antiga Iugoslàvia,Albània, San Marino, o Mònaco, sinó també el Marroc, Tunísia, Malta, Líbia, Israel, Jordània, Egipte, i Síria, i per molt que Portugal no sigui un país mediterrani, també es beneficia dels avantatges de la dieta mediterrània a través de la influència de la resta de la Península Ibèrica.

Els aliments que constitueixen la base d'aquesta alimentació són:

-L'oli d'oliva com a principal font degreix.
-El pa i la pasta, com a principal font d'hidrats de carboni.
-Les hortalisses, les fruites, els fruits secs i els llegums aporten a aquesta dieta gran quantitat de fibra i antioxidants.
-El peix, les aus de corral, els productes lactis i els ous com a principal font de proteïnes i un menor consum de carns i greixos animals.

Cal afegir també, que no només existeix la dieta mediterràniai ja es sana per si sola, sinó que únicament d'aquesta, hauríem de parlar de la forma de vida mediterrània, perquè no es tracta només d'una forma d'alimentació, sinó també d'una forma de vida, amb costums tan saludables com treballs de gran activitat física, i altres activitats que necessiten una despesa d'alt d'energia, o bé, fins hi tot, la sesta.
- Aliments:

Oli d'oliva: L'oli d'oliva espot classificar en tres grups, depenent de el procés en què ha estat sotmès, oli d'oliva verge, oli d'oliva refinat (processat a partir d'olis d'oliva verges de menor quantitat mitjançant tècniques de refinat , com la neutralització, decoloració i desodorització) i l'oli de pinyolada d'oliva (obtingut bàsicament de les brises, és a dir, dels residus de l'oliva produïts després de l'elaboraciódels olis anteriorment esmentats).
Els olis d'oliva, a més tenen una gran quantitat de vitamina E, de gran importància antioxidant, és ric en compostos fenòlics.

Llegums: La composició nutricional de les diferents varietats de llegums conté una quantitat adequades i equilibrades de nutrients (proteïnes, hidrats de carboni, vitamines, minerals, fibra). Aquesta composició, pot variar o modificarper innombrables factors; varietat d'espècie, condicions climàtiques, condicions mediambientals, tècniques de cultiu i l'estat i composició del sòl.

Fruits secs. Els fruits secs són aquells fruits els quals s'ingereixen la llavor i posseeix en la seva composició menys del 50% d'aigua. Contenen generalment greixos, antioxidants (vitamina E i seleni), minerals i fibra.

La pasta. La matèria...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Dieta Mediterranea
  • La dieta mediterránea
  • la dieta mediterranea
  • La dieta mediterránea
  • Dieta mediterranea
  • Dieta mediterranea
  • dieta mediterranea
  • dieta mediterranea

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS