Diversitat Cultural A Nivell Biogràfic

Páginas: 10 (2473 palabras) Publicado: 12 de abril de 2011
La diversitat cultural en el nivell biogràfic

1) Extreu el significat de cadascun d’aquests conceptes del text de Maalouf. Posa un exemple de cada terme, que no sigui del propi text:

Identitat tribal

“ la concepció tribal de la identitat que preval encara al mon sencer... es una concepció heretada dels conflictes del passat, els quals ens hi sentim lligats per costum, per faltad’imaginació o per resignació ”

Partint de la condició d'emigrant de l'autor; i la difícil situació suportada pels individus que es veuen en ella, no solament per l'allunyament del seu entorn natal, sinó per l'emergència dels sentiments tribals de la identitat, propis i aliens, la brutalitat dels quals afecta igualment als autòctons al negar absolutament les múltiples identitats i la diversitat quecada individu posseeix en si mateix.

La concepció tribal de la identitat duu per costum a crear grans mals i les nostres grans tragèdies de la humanitat. Pretendre pertànyer a una sola "cosa" duu implícit una actitud parcial, intolerant, sectaria, dominadora, que acaba per convertir a les persones en assassins o partidaris dels quals assassinen.

Les seves reflexions tenen relació no solamentamb les tensions internes en els Estats, sinó entre les grans tradicions de civilització i delimitacions religioses, i la intolerància que d’elles es deriva. Ambdós conflictes se superposen donant lloc a una situació molt complexa. En uns casos es dóna el rebuig de la modernitat, per forana, i en uns altres es pretén ancorar-la a la tradició i les essències identitaries en una síntesiimpossible. Ens fa observar que, quan la innovació procedeix de "uns altres", és percebuda com colonització cultural i una amenaça a la "identitat". Tot això immers en el se de la mundialització i l’emergència d’una cultura universal, en la qual, diu, tots haurien de veure’s representats per a evitar violentes reaccions de rebuig.

L’autor proposa saltar des de la pertinença a una tribu planetària cap auna identitat que es percebi com la suma de totes les nostres pertinences, remarcant la universalitat i no la uniformitat: Cadascun de nosaltres som dipositaris de dues herències: una, vertical, ens ve dels nostres avantpassats, de les tradicions del nostre poble; l’altre horitzontal, és producte de la nostra època, dels nostres contemporanis. És aquesta segona la qual al seu judici resulta mésdeterminant.

Un exemple de tot ho exposat seria la defensa a ultrança que fan molts emigrants de les seves costums, a les que s’aferren per reivindicar el seu origen i per defecte la seva “única pertinença” del seu país natal.

Identitat múltiple

Sobre aquest tema Maalouf es molt èxplicit : “ Tothom sense excepcions, posseeix una identitat composta..” “ només cal que cadascú concebi lapròpia identitat com quelcom fet de múltiples pertinences..”

Maalouf ens diu que la jerarquia de les múltiples pertinences s’estableix a partir del conflicte, de l’oposició entre el nosaltres i els altres. En aquest sentit en Maalouf únicament analitza aquelles identitats que esclaten amb violència.

No es té una identitat compartida, diu Maalouf, sinó una única identitat que es complementad'unes altres, es complementa de de les nostres vivències i creences recollides a través del temps.

Un exemple que corrobora ho explicat el tenim en el propi autor, o en milers de persones que tenen doble nacionalitat o per que no esmentar els aficionats al futbol que son simpatitzants de dos equips que històricament son rivals esportius.

Identitat fronterera

En aquest àmbit trobem a milersde persones que es troben a tot arreu on hi ha una societat dividida i porten dins seu unes pertinences contradictòries, es a dir viuen en la frontera de dues comunitats oposades: “ essers travessats per línies de fractura ètniques, religioses o d’altre tipus.”

Aquest exemple es ben present a Irlanda entre catòlics i protestants on hi ha persones que tenen familiars a les dos bandes....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Diversitat Cultural I Globalització
  • Una perspectiva culturalista de la diversitat humana
  • Introducció Epistemològica: Història, Diversitat I Relativitat Cultural
  • Diferencies humanes i diversitat cultural PAC2
  • L'Etnografia Com A Mirada A La Diversitat Social I Cultural
  • Cultura, Ètnia i Diversitat Cultural
  • national biografic
  • Diversitat linguistica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS