Documentacio cientifica

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 19 (4692 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 23 de febrero de 2012
Leer documento completo
Vista previa del texto
Índex
Introducció 2
Molècula 3
Dibuix. 3
Dades numèriques. 3
Utilitats. 4
Toxicitat i riscos del medicament. 4
RMN de la molècula. 5
Llibres 7
Articles 10
D’alguns dels autors dels articles anteriors abans trobats, trobar 5 altres articles. 13
3 articles de revisió sobre la temàtica. 14
L’article més antic i el més nou sobre la temàtica. 14
Donar l’autor que hagiescrit més articles sobre la molècula. 15
Patents 15
Donar l’inventor, l’empresa o institució que tingui més patents sobre la molècula. 16
Pàgines web 18
Pàgines que tracten sobre la temática. 18
Directoris per a buscar informació sobre Química. 20
Pàgines web dels autors. 21
Purificació de la atorvastatina 22
Silenci i soroll documental 23
Conclusions 24

Introducció
Aquesttreball es tracta d’una cerca de informació general i específica d’una molècula. Com a cerca específica podríem posar d’exemple les propietats físiques i químiques de la molècula, la seva estructura tridimensional i usos principals, articles, llibres o pàgines web que parlin de la molècula. La cerca de pàgines web o motors de cerca de química serien un exemple de cerca general.
Per a trobar tota lainformació de la nostra molècula utilitzarem bases de dades, motors de cerca d’articles, motors de cerca general i altres específics de química, patents i, fins i tot, pàgines web de tipus comercial.
La elecció de l’atorvastatina com a molècula per al nostre treball és deguda a que es tracta d’un fàrmac de la família de les estatines que s’utilitza per a disminuir el nivell de colesterol en sang enpacients amb hipercolesterolemia, malaltia que coneixem degut a uns familiars nostres. És a dir, que la finalitat secundària d’aquest treball, a més d’assolir els objectius de l’assignatura, era de caire personal ja que hem pogut aprendre molt més sobre estudis clínics amb la nostra molècula, efectes secundaris i contraindicacions, informació que no podem trobar als prospectes comercials.L’atorvastatina, a més de ser usada per a disminuir el colesterol en sang també s’utilitza per a la diabetis mellitus de tipus B.

Molècula
Dibuix.

Dades numèriques.
Nom comú: Atorvastatina
Nom químic : (3''R'',5''R'')-​7-​[2-​(4-​fluorophenyl)-​ 3-​phenyl-​4-​(phenylcarbamoyl) -​5-​propan-​2-​ylpyrrol-​1-​yl]-​3,5-​dihydroxyheptanoic acid)
Noms comercials : Cardyl®, Prevencor®, Lipitor®,Zarator®
Definició : l’Atorvastatina es un principi actiu que es troba dins del grup de les estatines. És un compost totalment sintètic i es va sintetitzar per primera vegada l’any 1985 per Bruce Roth.
Fórmula molecular : C33H35N2FO5 
Pes molecular : 558.64 g/mol
Descripció física : l’Atorvastatina és una pols cristal·lina, blanca, insoluble en solucions aquoses, soluble en metanol i poc solubleen etanol.
CAS Registry Number d’Atorvastatina de sodi (en forma cristal·lina): 82115-62-6
CAS Registry Number de l’atorvastatina : 134523-00-5
Informació química : la molècula de l’Atorvastatina té 4 hidrògens donadors d’electrons, 7 hidrògens acceptors d’electrons, 12 enllaços amb poder rotatori i 2 centres estereogènics.
Volum molar : 451.931 cm3
Punt d’inflamació : 390.572 °C
Puntd’ebullició : 722.198 °C a 760 mm Hg
Densitat : 1.236 g/cm3
Entalpia d’evaporació : 110.74 kJ/mol
Utilitats.
L’atorvastatina s’utilitza per disminuir els nivells de colesterol en sang i en la prevenció d’enfermetats cardiovasculars.
És necessària en tractaments de hipercolesterolèmia i hipertrigliceridèmia.
Cal utilitzar-la combinada amb una dieta baixa en grasses saturades i rica en fibra.Toxicitat i riscos del medicament.
Les estatines, grup de molècules al qual pertany l’atorvastatina, no són recomanables durant l’embaràs o procés de lactància.
L’atorvastatina és tolerada per nens menors de 18 anys i pot ser útil per nens amb hipercolesterolèmia greu que necessitin tractament, però la seguretat al llarg del temps en els casos clínics de nens no ha estat suficientment...
tracking img