dret

Páginas: 5 (1167 palabras) Publicado: 26 de octubre de 2014
L’estat espanyol és un Estat social primerament perquè l’Estat i els poders públics han de garantir als ciutadans com a obligació, no només pau i seguretat ciutadana, sinó a més a més unes prestacions socials, les quals els ciutadans tinguin el dret de reclamar-les. Els poders públics han de vetllar també per a que s’assoleixi la igualtat real entre els membres i grups de la societat.
És tambéun Estat democràtic perquè aquest es basa en una sobirania popular, és a dir, que la sobirania nacional (la titularitat teòrica del conjunt dels poders) no resideix en el rei, sinó en el poble espanyol, mitjançant mecanismes de participació directa (afecta la decisió final, ex. Referendum) o participació indirecta (votacions). També és un Estat democràtic perquè consta d’un pluralisme polític ila participació social, que vol dir que l’Estat té una estructura organitzativa democràtica, que predomina una convivència també democràtica, i que a partir d’uns mecanismes d’articulació democràtica els ciutadans tenen dret a participar en els assumptes públics de forma directa o per mitjà de representants.
Per últim, diem que és un Estat de dret perquè aquest es basa en tres principis bàsics: Laseparació de poders (el poder no es concentra en una sola persona, grup o institució, està dividit en diferents poders que es controlen entre ells i controlen l’actuació del poder polític conforme al dret; aquests són el poder legislatiu, el executiu i el judicial); principi de legalitat (tant ciutadans com poders públics estan subjectes a la Constitució i ordenament jurídic; impera la llei); perúltim trobem la garantia dels drets fonamentals (la Constitució garanteix els drets humans del ciutadà).
L’estat espanyol és un Estat social primerament perquè l’Estat i els poders públics han de garantir als ciutadans com a obligació, no només pau i seguretat ciutadana, sinó a més a més unes prestacions socials, les quals els ciutadans tinguin el dret de reclamar-les. Els poders públics han devetllar també per a que s’assoleixi la igualtat real entre els membres i grups de la societat.
La separació de poders vol dir que el poder no es concentra en una sola persona, grup o institució, sinó que està dividit en diferents poders que es controlen entre ells i controlen l’actuació del poder polític conforme al dret; aquests són el poder legislatiu, el executiu i el judicial.
El DretAdministratiu és el conjunt de normes jurídiques que regulen l’activitat de l’Administració i les seves relacions amb els particulars, (per a garantir la seguretat dels ciutadans davant del poder de l’Administració, tot i el seu marge de llibertat).
L’administració és una persona jurídica que forma part del Poder Executiu i que disposa dels recursos humans i dels mitjans materials que fan possiblel’acció de l’Estat.
Per a poder portar a terme la seva acció, l’administració crea diferents òrgans.
Una monarquia implica que el cap de l’estat és personal, vitalici i designat per ordre hereditari, i en la monarquia parlamentària és el mateix tot i que el poder està molt més limitat. El rei és el cap de l’Estat però amb funcions, per lo general, simbòliques o cerimonials. El poder executiu ésdirigit pel primer ministre o president del govern. Per lo tant, el rei es sotmet al poble espanyol, a les Corts Generals i a la Constitució Espanyola.
La forma política de l’Estat espanyol és una monarquia parlamentària.
La funció del poder executiu la fa el Govern, que és l’ òrgan de direcció política del país, format pel president, els vicepresidents, els ministres i altres membres que la lleiestableixi.
La llei del Govern és el text legal que conté l’organització, competència o funcionament del poder executiu.
El Govern segueix tres principis bàsics:
Principi de direcció presidencial: El president determina les directrius polítiques que haurà de seguir el govern.
Principi de col·legialitat: responsabilitat solidària dels seus membres.
Principi departamental: el titular de cada...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Dret
  • DRET
  • dret
  • Dret
  • dret
  • Dretos
  • dret
  • Dret

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS