Economia De La Empresa

Páginas: 5 (1142 palabras) Publicado: 14 de marzo de 2013
Apunts Tema 7: Incentius i Riscos
El paper dels incentius i el conflicte principal-agent
Com ja vam veure el trimestre passat, el principal -qui contracta, l'empresari- i l'agent -la part contractada, el treballador- tenen objectius diferents ja que mentre l'agent vol cobrar el màxim possible i treballar el mínim; el principal vol rebre el millor servei possible. Aquesta situació planteja, pertant, un problema d'incentius o motivacions que s'ha de solucionar, és a dir, cal alinear els interessos d'ambdues parts. En cas que no aconseguim crear uns objectius comuns, o sigui, alinear els interessos del principal i l'agent, ens trobem davant un conflicte d'interessos. A més, com la solució més comuna a aquesta mena de conflicte és lligar la remuneració al rendiment -a les vendes, perexemple- existeix una altre problemàtica perquè aquest rendiment pot estar influït per causes no observables. Per exemple, un venedor de productes per a empreses pot vendre molt a causa dels contactes del seu pare; un factor que no és observable però afecta al rendiment. Centrant-nos en el primer conflicte -el d'interessos- existeixen un altre tipus de solucions que no impliquen remunerar segons elrendiment. D'aquesta forma, a més dels bonus i les comissions per venda, podem realitzar increments de sou i repartir beneficis per motivar al treballador a que l'empresa vagi bé -ja que si tingués pèrdues no podria obtenir una remuneració addicional-. Al seu torn, també es poden atorgar stock options o opcions de compra sobre accions de l'empresa d'aquí uns anys a un preu concret -superior al'actual- per tal que el treballador s'esforci en que l'empresa pugi el seu valor a borsa -i obtenir així guanys-. Per últim, es pot optar per incentivar a l'agent amb promocions futures o amb l'amenaça d'acomiadar-lo.

Les causes no observables
Les solucions esmentades a l'apartat anterior poden ajudar a alinear els interessos de les dues parts, però no solucionen el segon problema: la impossibilitatde determinar quina part del rendiment és conseqüència de l'esforç i quina altre ho és d'altres factors. Dit d'un altre forma, no sabem si l'augment de vendes del comercial X és a causa del seu esforç o d'altres circumstàncies. Abans de començar a explicar com es pot resoldre el problema, cal dir que aquest no existiria en un món amb informació simètrica i completa: simplement es signariencontractes complerts -on estigués estipulat tot- i tota la informació es podria observar, de forma que es coneixeria què ha estat conseqüència de l'esforç i què no. Tanmateix, com sabem, existeix informació asimètrica: certes accions de la part contractada no es poden observar i una part pot disposar de més informació que l'altre. A més, els resultats o el rendiment de l'agent poden ser afectats perfactors exògens o externs no observables, i que no depenen ni de l'empresari ni del treballador. Per resoldre aquesta inexistència d'informació, hem de dissenyar el millor contracte possible -un contracte òptim- que tingui en compte la informació -incompleta- disponible i l'actitud davant el risc del treballador i l'empresari. Així doncs, distingim entre dos tipus de contracte: Aspectes AleatorisObservables Aspectes Aleatoris NO Observables Esforç... Resultats... Per tant... No observable Quantificables No observable Quantificables

Hem de contractar per resultats i Hem de contractar només per resultats. modificar segons l'efecte dels factors externs.

En conseqüència, quan podem mesurar els factors externs, contractem en funció dels resultats però els ajustem a aquests aspectes. Com amostra, durant una recessió econòmica els resultats poden ser pitjors del que s'esperava i, per tant, poden modificarse arran de la situació econòmica.

El risc i altres coses a destacar
Per contra, quan no podem observar aquestes variables externes, només podem contractar en base als resultats, sense poder ajustar-los a la conjuntura. És per aquest noajust que l'agent, la part contractada,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Economia de empresa
  • Economia De Empresas
  • economia y empresa
  • Economía de la empresa
  • Economia de la empresa
  • Empresa Economia
  • La Economia De La Empresa
  • Economia De Empresas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS