Edat mitjana

Páginas: 10 (2279 palabras) Publicado: 25 de mayo de 2011
Tema 1. Fonts, metodologia i problemàtica històrica i historiogràfica

1.- Què és l'Edat Mitjana? Significat, periodització i visions històriques.

· Definició d'Edat Mitjana.
L’edat mitjana és el període intermèdi de la història europea entre l’edat antiga i l’èdat modèrna. Els seus inicisis és marquen per dos grans esdeveniments:
L’inicia al segle V amb la caiguda del impèri romà (476)I el final al segle XV amb la caiguda de constantinoble (1453), o bé amb el descobriment d’Amèrica l’any 1492, utilització de la imprempta, la reforma protestant reformada per Lutero, el naixement de les arts en itàlia.... on arriba el renaixement.
Mil anys de història passen des dels inicis a la fí.

· Cronologia de l'Edat Mitjana
La seva cronologia succeeix com bé diu anteriorment entre lacaiguda de l’imperi Romà (476) i la caiguda de l’imperi bizanti (1453). Tot succeeix en el món sircummediterràni, amb un valor de naturalesa pejorativa de decadència.

Les seves etapes foren:
- periòde de transisió ( s IV Ov al VII) : irrupció dels bàrbars.
- Alta edad mitjana ( sVIII al X): apareix en occident, islam, imperi bizantí... és caracteritza per les succesives invasions; tant pelnord (grups germànics) com pel sud ( grups bàrbars). Abandonament de les ciutats cap al camp per la por. Grans diferències de classes. Apareixen fins i tot noves classes socials, però la majoria de la gent estava en la misèria. L’esglèsia té el domini augmentant el seu poder i la seva riquesa, fou una de les classes més altes de l’epoca. És a dir apareix la classe feudal.
- Plena edad mitjana(SXI-XIII): suposa una expansió econòmica, creixement demgràfic, al disminuir les guerres suposa un augment demogràfic i territorial, el renaixement.
- Baixa edad Mitjana(SXIV-XV): caracteritzat per una series de pestes, crisis... a causa del agotament del sistema de explotacio de la terra la qual els mitjans de producció no estaven en condicions de satisfer les necessitats d’una poblaciócreixent, sumant al llarg del cicle de depresions econòmiques per sequies y epidèmies.

2.- Concepte, tractament i visió de l'edat mitjana en la historiografia universal
diferents visions de l’edad mitjana:
erasmo de rotterdam
martí luttero
relacionaven la edad mitjana amb la incultura , decadència...
dante
petrarca
giotto
muratori sXVIII: diu que l’edat mitjana es el periode de construcciód’europa.
El romanticisme considera qie l’edat mitjana van triompfar virtuts com la cavallerositat, la passió i l’amor. Per als romantics l’art medieval és especialment el Gòtic i la literatura medieval , l’ètica, son els fonaments de la cultura europea.
San agusti d’hipona

3.- Recursos, materials i bibliografia.

4.- Visions actuals: divulgació i difusió (cinema, novel·la, còmics, videojocs)Tema 2. Crisi política i regionalització del mediterrani: bàrbars i bizantins

1. Desestructuració de l'Imperi i invasions bàrbares.

· La crisi de l'Imperi.
La crisi de l’imperi romà fou politica, economica i social:

Politica: sorgeixen jefes militants autonòms que provoquen guerres i enfrentaments civils cosa que fa disminuïr el poder del Estat romà en els seus territòrisEconòmica i social: estava relacionada per les finances del estat el qual té moltes despeses amb l’exèrcit i els funcionaris, a causa d’un encariment de la mà d’obra per la alliberació dels esclaus, cosa que fa que augmente la ruralització.

· La penetració dels pobles bàrbars.
Fou una invasió protagonitzada pels pobles de l’èst denominats per els romans com a Barbars, entenent per aquèstos, pobles queestàven fora del seu territori i tenien una cultura inferior.
Ocupaven desde el Rhin i el Danuvi fins a les estepes de l’Àsia central.

Els Gots a Gotland, una illa al sud de suecia, emigren a principis de l’era cristiana a la desembocadura del riu vistula i durant els segles III o IV emigren cap al riu de Dniester on és produeix una fragmentació d’aquèst poble apareixent els Visigots i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Edat Mitjana
  • Edat Mitjana
  • Edat Mitjana
  • L edat mitjana
  • Histria De La Baixa Edat Mitjana
  • Edat Mitjana Monodia
  • Regnes Hispànics en la edat mitjana
  • Tortures Edat Mitjana O Moderna

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS