El cinema

Páginas: 5 (1075 palabras) Publicado: 10 de enero de 2014

9è Seminari sobre els antecedents i orígens del cinema

Els dies 14 i 15 de Novembre del 2013 s’ha celebrat a Girona ( Al Espai caixa ) el 9è seminari sobre els antecedents i orígens del cinema, sota el títol objectivitat i efectes de veritat. El cinema dels primers temps i la tradició realista. Organitza’t pel Museu del cinema, el departament de geografia, història i història de l’art dela universitat de Girona, i el projecte del ministeri d’economia “ La construcción del imaginario bélico en las actualidades de la primera guerra mundial “. El tema s’ha centrat en la tensió creada entre la construcció de l’objectivitat i el desenvolupament d’un seguit d’efectes de veritat. Una pregunta clau per entendre l’origen del cinema, el seu desenvolupament i la seva institucionalització apartir del llenguatge cinematogràfic.
El seminari ha estat dividit en dos parts. La primera s’ha dedicat a les reflexions teòriques d’especialistes i ponències destacades majoritàriament internacionals. I la segona part diversos investigadors han exposat i s’han posat a debat amb els assistents els resultats de les recerques que estant portant a terme, bàsicament, del cinema dels primers temps.A continuació os explicaré breument el contingut d’algunes comunicacions de la segona part i final del seminari, al qual vaig assistir i em va semblar força interessant.

Marta Piñol de la universitat de Barcelona, ens va parlar sobre la representació de l’emigració europea a estats units a les produccions audiovisuals nord-americanes gravades fins al 1915. Va destacar sobretot la emigracióitaliana i irlandesa de principis del 1900, a partir de molts fotogrames de pel·lícules que ens anava passant per les pantalles de la sala, ens va mostrar la vestimenta, i la varietat de gent que arribava a les costes d’Amèrica,i va explicar com els veien els nord-americans i quin esglaó social tenien. En resum com ho plasmaven a la gran pantalla. Al debat li van preguntar si ho considerava ficció odocumental, i la veritat va generar molt de debat entre els assistents, ella va defensar que en aquell temps no era fictici, però que entén que a l’actualitat es pot tractar com a documental fictici.
Seguidament, Marcelo Seregni de la filmoteca de Milà ens va parlar de les experiències teatrals i la documentació utilitzada a la pel·lícula “ The film of truth “. I el material de EdoardoFerravilla que es troba a la filmoteca de la ciutat de Milà.
Va començar explicant la Biografia de Edoardo Ferravilla i el va destacar com a creador del teatre Milanès, per altra banda, també ens va parlar de Luca Comerio, segons ell, un dels productors més famosos a Itàlia la primera i la segona dècada del S.XX. Va relacionar directament el cine amb el teatre, i el va definir com el “ Teatrofotografiado “ . Va recalcar varis films de Ferravilla i Comerio, com “ Ballo Excelsior “ que el definí com grandiós, majestuós, i en va destacar la gran escenografia. En canvi els de Ferravilla, els va descriure com a minimalistes, i amb molta simplicitat. Tots dos tenen en comú que son molt teatrals, tant els films com escenes a part, i que son mudes.Al llarg de la comunicació ens passà diversos vídeos,com “ El maestro Pastizza “ i “ El sur panera “. Al debat van sorgir preguntes sobre l’estat dels films italians amb més de 100 anys, va comentar que estaven en perfecte estat. El debat va concloure destacant que Ferroli era més conegut que Ferravilla tot i conviure en el mateix temps.

La següent exposició la va realitzar Magda Rubí Sastre de La universitat de les Illes Balears, i va tractarles primeres imatges cinematogràfiques realitzades a l’illa de Mallorca entre 1898 i 1915. Bàsicament centrades en el tema turístic, per atraure turistes, però l’autora en fugí i donà més importància al interès naturista i de bellesa de l’illa. Moltes imatges van ser gravades amb les càmeres “ Pathe “. Ens donà a entendre la importància de totes aquestes imatges que es van rodar en aquells...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • cinema
  • cinema
  • Cinema
  • Cinema
  • Cinema
  • el cinema
  • Cinema
  • cinema

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS