El clan del òs de les cavernes

Páginas: 11 (2578 palabras) Publicado: 13 de diciembre de 2010
EL CLAN DE L’OS DE LA CAVERNA

Qüestions:

1. Esmena les peculiaritats del clan.

El clan de l’os de la caverna està compost per un grup d’uns vint neandertals. Entre aquests la primera divisió que s’estableix i que és clarament visible, es troba entre homes i dones. La desigualtat entre ambdós grups és immensa ja que les femelles es veuen obligades a servir en tot moment elsmascles, en una estricta relació de completa submissió. Ells són els que cacen, els que posen en perill la seua vida per mantenir i alimentar el clan, el que els fa superiors des de ben menuts a qualsevol dona, inclús la pròpia mare, que ja aleshores ha de sentir-se orgullosa de que el seu progenitor intenti dominar-la, ja que seria una mostra de madurés i vàlua personal. A elles no els és premésassistir als rituals religiosos del clan, al qual sols participen els caçadors i el Mog-ur, que és el mag del clan. Tampoc poden tocar cap arma de caçar, acte que rebria el càstig de la maledicció de mort a la femella, i inclús els és prohibit mirar als ulls directament a un caçador. Després d’aquestes clares diferències entre sexes, es donaria la divisió de poder entre els diferents estaments delclan. En primer lloc es trobaria el cap del clan (Brun durant la major part del llibre), aquest seria el càrrec més important. Es adquirit per herència, per la qual cosa els futurs caps són preparats pels seus pares durant la seua joventut, per a ocupar el seu lloc al grup de la millor manera possible. Sovint, el cap elegia a un dels seues caçadors experimentats com a segon cap, que serial’encarregat de portar el foc al llarg de les diferents cavernes que el clan ocupés, assegurant-se que aquest no s’apagui mai, ja que això significaria que els esperits abandonaven el grup i, l’encarregat del foc passaria a ocupar la posició jeràrquica més baixa dels homes. Seguidament el rang més privilegiat seria la del Mog-ur, l’únic membre que pot permetre’s aconsellar en qualsevol assumpte al cap, encaraque així i tot ha d’atenir-se a les seues ordres. Continuant amb la jerarquia, ara trobaríem els caçadors i després els joves mascles que foren apunt de convertir-se en adults. Per últim trobaríem les dones, entre les quals destacaria la curandera amb l’estatus més alt, seguida de la dona del cap i del portador del foc (segon cap). La categoria de cada home, marcarà l’emplaçament de la seuafamília a la cova, ja que haurà de compartir el foc amb la seua dona i fills, dels qual proveirà.

Deixant les posicions socials de banda, una altra peculiaritat del clan era la importància que se li donava als esperits, els tòtems i tot el relacionat amb la màgia (o més bé, religió) a la que atribuïen tot el que semblava no tindre una explicació lògica i coherent. El clan creia dependre en totmoment dels seus esperits protectors, sense els quals estaven perduts, i tenien que celebrar tot tipus de rituals i cerimònies per venerar-los. Amb la força dels tòtems havien explicat un procés tant incomprensible com era el de la reproducció.

Per últim, com a característica cal destacar que es trobava formant part d’un grup major, una agrupació de nou clans de neandertals que venerentambé al os de les cavernes, i que es reuneixen tots cada cert període de temps.

2. Analitza els personatges d’Ayla i Iza.

Ayla: és una noia cro-magnó d’un espècie més avançada a les del clan de neandertals, l’homo sàpiens. Ja des de ben menuda es feu manifest la seua major intel·ligència, el que li va permetre adaptar-se en un principi al clan tot i les dificultats que aixòsuposava, i sobreviure a les distintes situacions que se li van presentar. Amb tot, el seu fort caràcter intel·lectual també li portarà bastants problemes amb el grup i especialment amb Broud, futur cap del clan, el qual guardarà un gran odi i rancor a Ayla des del dia de la cerimònia que el faça caçador. La seua ment, molt més oberta, no comprén l’organització social de la comunitat, ni les regles...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El Clan
  • clan
  • Clan
  • El clan
  • La caverna
  • caverna
  • la caverna
  • Caverna

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS