EL CREIXEMENT DE LES MANUFACTURES

Páginas: 2 (480 palabras) Publicado: 23 de marzo de 2015

EL CREIXEMENT DE LES MANUFACTURES
Es compten 25 fàbriques d’indianes, mocadors i llenços pintats, i diverses manufactures petites de cotó, en les maniobres, preparatius i altres manipulacións deles quals s’ocupen mes de 18000 persones . La manufactura de puntes blondes, malles i cintería de fil i altres lavors fàcils entretenen unes 12000 dones .Els teixits de seda, amb tots els altres ramsde la seua preparació i tint, ocupen prop de 12000 persones d’ambdos sexes comptant la fàbrica de calces. Els teixits de llana dels quals es compten 9 fàbriques de draperia de totes qualitats icolors, sarges, estamenyes i franel·les, amb tots els rams auxiliars de la seua manipulació i tint, mantenen mes de 3000 persones d’ambos sexes i de totes les edats.
Hi ha, a més, altres manufacturessoltes, com les de teles de seda, estratge d’or i plata falsa olles de ferro colat, amb la qual cosa, i amb tot el que s’ha especificat mes amunt, el Barcelonins fan un comerç actiu en els païsosestrangers, a Amèrica i en l’interior de la penísula d’Espanya, d’un gir molt considerable.
A. de Capmany 1779-1792.

1. És una Font primària o histórica-narrativa de caràcter socio-econòmic: es tracta delcreixement de les manufactures, a Barcelona, l’autor es A.Capmany 1779-1792, aquest text va dirigit als empresaris.
2. Tema, idees principals de les fonts que caldrà localitzar-les en el seu contexthistòric i bloc temàtic corresponent.
L’absolutisme com a fórmula de govern tenia l’exemple més paradigmàtic en la França de Lluís XIV. Durant el segle XVIII, va evolucionar cap a un sistema quebasava la riquesa de l’estat en les possibilitats impositives dels súbdits. Per fer possible aquest sistema, però, calia crear i reformar els organismes necessaris i aplicar canvis administratius ieconòmics. És en aquest context que es van implantar el decret de Nova Planta i el nou règim borbònic.
Malgrat la forta repressió que Felip V va exercir sobre els catalans i el desmantellament de les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • creixement
  • Corbes De Creixement
  • Manufactura
  • Manufactura
  • manufactura
  • Manufactura
  • La Manufactura
  • Que Es Manufactura

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS