El independentisme vist con a progrés econòmic

Páginas: 4 (936 palabras) Publicado: 27 de noviembre de 2011
L’independentisme vist com a progrés econòmic.

Catalunya està sotmesa en l’actualitat a un saqueig econòmic permanent per part de l’Estat Espanyol. El model de finançament imposat a les ComunitatsAutònomes implica que any rere any augmenti el dèficit fiscal de Catalunya fins arribar a la pèrdua de més 18 milions d’euros registrada l’any 2005, corresponent a un -10,2% del PIB (Castellanos iLópez-Casanovas, 2008). Aquest fet és relaciona directament amb nou tipus “d’independentisme econòmic“ (Castellanos , 2010) com una solució rotunda per combatre aquesta política abusiva i desigual perels interessos de Catalunya.
Aquest moviment social no és d’ara, inicialment l’independentisme sorgeix en context històric de transició, no pas com un moviment de separació o de tipus identitari ocultural, sinó amb la fi de reformar les relacions amb l’Estat Espanyol, no es va plantejar mai com una eina de ruptura, el que es volia aconseguir era acabar amb un sistema corrupte i ineficient per elsinteressos de la burgesia catalana de l’època (Bassa et al, 1995). Segons Ricard Vilaregut (Investigador de l’Institut Govern i Polítiques Públiques), “l’independentisme està assolint [30 anysdesprés] els nivells més alts de coneixement i reconeixement de la seva existència i viabilitat per part de la ciutadania” (Vilaregut, 2010).
Una de les causes que trobem en aquets ressorgit independentismeés el model de finançament de les Comunitats Autònomes, establert a l’article 206 del Estatut d’Autonomia vigent, trobem la contribució a la solidaritat i els mecanismes d’anivellament, queconsisteix en una acció de solidaritat econòmica per part de les autonomies amb més riquesa, per tal de mantenir un equilibri amb altres comunitats autònomes amb una capacitat de producció econòmica mésbaixa. Aquest fons li ha suposat a Catalunya unes pèrdues que es tripliquen entre els anys 1995 i 2005 , com es pot apreciar en el quadre 1.

Font: Fundació Irla, Estimació de les balances fiscals...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • progra
  • progra
  • progra
  • Economic
  • Economic
  • Progra
  • progra
  • progra

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS