El modernisme

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 2 (348 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 29 de enero de 2012
Leer documento completo
Vista previa del texto
Primera etapa: La primera etapes la etapa combativa, en la qual els artistes modernistes lluiten per imposar aquest nou moviment amb una actitud crítica. Els centres culturals en seran les ciutatsde Barcelona i Sitges. . De mica en mica aniran surtin publicacions periodístiques , les més important de les quals són: L'avenç, Catalònia, Quatre gats, i Pel i ploma. Els intel•lectuals quetreballaven a les revistes es proposaven la tasca prioritària de la campanya per a la reforma lingüística, els més importants foren Pompeu Fabra, Joaquim Casas i Carbó i Jaume Massó i Torrens. Que esproposaven fitxar una normativa ortogràfica. Aquesta primera etapa és caracteritzava per l'existència de dos corrents: el Regeneracionisme i l'Esteticisme.
Regeneracionisme: Els seus representants principalssón: Jaume Bosso, Alexandre Cortada, Ernest Vendrell i Pompeu gener. El model literari a seguir era el nòrdic Ibsen. Hi havia una actitud voluntària i activa; es proposaven l'apropament de l'artistaal poble per tal d'aconseguir la seva regeneració. Exaltació de l'individualisme, però sense oblidar aquest compromís regenerador.
Esteticisme: Els principals representants de l'Esteticisme són:Santiago Rusinyol i Raimon Casellas. El model literari a seguis era el belga Maeterlink. Els escriptors es consideraven seguidors de la teoria de l'art per l'art, consideraven l'art com un mitjà d'evasióper a l'escriptor, que és rebutjat per la societat . És aquest sentiment de rebuig el que fa que ells intentin aïllar-se i refugiar-se en l'art.
La segona etapa: Aquesta segona etapa representa laconsolidació del Modernisme, i arriba fins a l'any 1991. El seu mitjà de difusió és la revista joventut. Una seria de autors no modernistes s'acosten al moviment , com Narcís Oller i Àngel Guimerà. Lanovel•la modernista arriba al seu millor moment. A partir de l'any 1906, el modernisme ha de conviure amb un altre moviment quan s'està iniciant a Catalunya: el Noucentisme. Després de la desaparició...
tracking img