el nuevo examen de la desigualda

Páginas: 13 (3139 palabras) Publicado: 30 de marzo de 2014
SOCIOLOGIA
ASSAIG SOBRE “EL NUEVO EXAMEN DE LA DESIGUALDAD”, D’AMARTYA SEN
En aquesta monografia, el premi Nobel d’Economia, Amartya Sen, proposa analitzar la desigualtat i les condicions socials que la generen recolzant-se en el seus treballs anteriors. Principalment, sosté que l’assumpte fonamental de la igualtat i la seva valoració és “igualtat, de què?”, pregunta certament pertinent ja quela igualtat es tracta en un àmbit específic, és a dir, s’exigeix un tracte igualitari dels individus en alguna dimensió significativa, en termes d’alguna variable important per la teoria tractada. Hi ha diferents visions depenent de la teoria en la que ens trobem, per aquesta raó, per poder comprendre les diferencies entre les diferents concepcions ètiques de la organització social, és crucialaquesta qüestió. En totes les teories es busca la igualtat en algun àmbit, com la igualtat econòmica o la igualtat de llibertats. Per exemple, els utilitaristes, persegueixen la igual ponderació de les utilitats de tots els individus i fins i tot, afirma l’autor, els contraris a “l’igualitarisme” són igualitaris en algun àmbit rellevant de la seva teoria.
Una altre aspecte essencial tractat enaquesta monografia és la diversitat humana. És important destacar la rellevància que tenen les divergències dels essers humans a l’hora d’analitzar la desigualtat. Els individus ens diferenciem tant per característiques externes (diferencies d’ambient natural i social) com personals (edat, sexe,...). Una de les conseqüències d’aquesta diversitat humana és que la igualtat en un àmbit determinatacostuma a anar acompanyada amb la desigualtat en un altre àmbit diferent. Per aquesta raó, per a Sen, que les diferents teories sol considerin un àmbit social rellevant per la igualtat implica acceptar altres desigualtats, ja que varies variables d’igualtat poden ser incompatibles dins dels marcs teòrics adoptats. D’aquí les disputes teòriques sobre l’àmbit social central de la igualtat. Cadaenfocament, té la seva pròpia interpretació de “la igualtat basal” respecte una característica individual bàsica per la seva concepció de justícia i ètica social, per tant, l’elecció de la igualtat basal implica acceptar desigualtats en altres àmbits menys bàsics per la teoria. “La justificació de la desigualtat en alguns aspectes ha de recolzar-se en la igualtat en algun altre aspecte, que es considerimés bàsic en aquest sistema ètic” diu Sen. Per tant, degut a la diversitat humana, hi ha una immensa pluralitat de variables focals entre les que podem escollir per tal d’avaluar la desigualtat interpersonal. Per aquesta raó, Sen critica la retòrica igualitària de que “tots els homes naixen iguals”, i pel contrari reconeix la diversitat humana en diferents aspectes; sexe, patrimoni heretat, ambientsnaturals i socials en els que es viu, edat, propensions a emmalaltir, capacitats, etc. Com ja he dit, per a Sen, aquesta diversitat és fonamental per la valoració de la desigualtat, ja que creu que el fet de considerar a tots per igual pot comportar que es doni un tracte desigual a aquelles persones que es trobin en una posició desfavorable. En canvi, John Rawls, filòsof liberal, en la sevateoria de la justícia com a equitat, afirmava que hi ha “bens primaris” dels que tots hauríem de disposar. A Sen, aquesta proposta li resulta insuficient: Amb els mateixos ingressos una persona discapacitada no tindria les mateixes possibilitats o capacitats que una persona sense aquesta discapacitat. Per tant, una condició d’igualtat conduirà a una situació desigual en diferents espais, corroborant lateoria de que una política d’igualtat salarial no garanteix la igualtat de benestar de tots.
Per altra banda, Sen, sosté que la posició d’una persona en l’organització social es pot considerar des de dos punts de vista diferents, el primer es refereix als objectius aconseguits i el segon, a la llibertat per aconseguir-los, ja que allò que fem per obtenir els nostres objectius no té perquè...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Nuevo Examen De La Desigualdad Amartya Sen
  • Resumen nuevo examen de desigualdad
  • nuevo examen de la desigualdad
  • capitulo 9 nuevo examen de la desigualdad
  • Desigualdad Y Nuevas Desigualdades
  • resumen capitulos 2 y 3 nuevo examen desigualdad
  • Ficha de lectura- Un nuevo examen a la desigualdad por Amartya Sen
  • La nueva reforma un camino hacia la desigualdad

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS