El Segle D'Or

Páginas: 8 (1864 palabras) Publicado: 8 de mayo de 2012
| 2012 |
| Català
Clàudia Alavedra Moreno
Grup 10 |

[Literatura CATALANA] |
Segles XVI, XVII i XVIII |

Índex

1. Renaixement Pàg. 2
2. Barroc Pàg. 3
3. Neoclassicisme Pàg. 4
4. Il·lustració Pàg. 5

El Renaixement

La literatura renaixentista, va ser iniciada a principis del segle XVI. Aquesta, girava entorn a dos conceptes queeren els més destacats, el primer era la valoració de la persona per sobre de tot, el l’altre, el redescobriment de la cultura clàssica, és a dir que consistia en renéixer de la cultura greco-romana, recordar tots els models antics que s’hi feien servir, i aplicar-los a la actualitat en la que es trobaven. Aquests aspectes, van sorgir d’aquesta manera i van innovar tant, a causa de que anavenantecedits d’uns segles de plena obscuritat, l’Edat Mitjana.
La forma lírica més important que va sorgir durant aquesta època, fou la del poeta català, Joan Boscà i el seu company Gracilasco de la Vega que van adoptar la forma poètica del vers hendecasíl·lab, molt comú a la poesia italiana. Amb aquesta, es van començar també a utilitzar altres formes com el sonet, la lira, o l’octava reial.
A lalírica, s’hi van afegir nous temes com els mites clàssics o la natura, i sobretot el de l’amor que va rebre un tracte diferent, més important, més idealitzat. Els autors renaixentistes, admiraven i escrivien d’una manera austera, senzilla i amb una gran claredat.
Un gran escriptor renaixentista fou Cristòfor Despuig. Va destacar per la seva prosa i algun dels assaigs que va fer.
Cristòfor vanéixer a Tortosa al 1510 i exercí d’escriptor i d’humanista. Va representar la seva ciutat natal davant l’Audiència i fou convocat a corts diverses vegades.
La seva obra més coneguda fou anomenada “Los Col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa” que va ser dedicat al comte d’Aitona. L’obra tot i que no fou escrita en llatí, la llengua de culte de l’època, rep gran influència del clàssics i de totsels models a seguir per a un escriptor renaixentista. Sembla fou escrita l’any 1557, als 47 anys de Despuig, i que fou editada ja havent mort l’autor. Va ser publicada molts anys després, l’any 1877. Finalment va morir al 1574.
"Los Col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa" fou escrita el segle XVI, per l’escripto Cristòfor Despuig. Anys després, el text fou recuperat per Fidel Fita i publicatdurant la Renaixença a partir d'un exemplar manuscrit del segle XVII localitzat per aquest editor a la ciutat de Tortosa.
L'obra fou dedicada a "Francesch de Moncada compte d'Aytona" l’any 1557. Fita n'edità i en corregí alguns errors que ell menciona com a "errors evidents". Fidel Fita també fa notar les manca de comptar amb un sol exemplar de l'obra cosa que dificulta la relació de continguts ila verificació de l'autoria.
Tot i això, és àmpliament reconegut a Despuig com a l’autor d’aquesta obra. L'edició de Fidel Fita fou l’any 1876.

El Barroc

La literatura barroca, fou iniciada amb el triomf de l’estètica del barroc i la crisi de valors del renaixement en tots els ordres de la vida espiritual i social europea durant el segle XVII. Es va substituir la confiança delsrenaixentistes en el progrés moral i social pel pessimisme i la repressió. A diferència del renaixement, que va ser una època de gran claredat i lluminositat, aquesta tornà a ser una època fosca i trista.
Va ser una època de contrasts, la decadència social i política per un costat, i la innovació de molts artistes per un altre.
La literatura tractava sobre l’ambició, el poder, la riquesa o la pobresa...Un altre tema molt comú de la època, fou la parla sobre el transcurs de la vida i el pas ràpid del temps i l’arribada immediata de la mort. El recarregament lèxic i sintàctic representaven l’obscuritat conceptual i la sàtira mordaç. L’harmonia, claredat i austeritat del renaixement, desapareixen.
Francesc Vicent Garcia, va néixer a la ciutat de Tortosa el 1579, va estudiar a Lleida i a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • apunts de la poesia del segle d'or
  • Les prunes d'or
  • les clefs d'or
  • Mineria D'Or
  • Les Prunes D'Or
  • La Fontana D'Or
  • AL SEGLE XVI
  • Segle Ixx

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS