Els Àcids Grassos, Perillosos?

Páginas: 3 (602 palabras) Publicado: 16 de diciembre de 2012
Els àcids grassos
Perillosos com i quan?



Els àcids grassos són, bàsicament, àcids carboxílics amb cadenes llargues d’hidrocarburs. La mida d’aquesta pot variar entre 10 i 30 carbonis, peròla gran majoria d’àcids grassos tenen entre 12 i 18. Aquest tipus de biomolècules tenen diverses característiques importants per entendre el seu funcionament en el cos:
- Tenen una estructura“amfipàtica”, és a dir, son apolars i polars al mateix temps. Això és degut a que la cadena d’hidrocarburs és apolar, mentre que el grup funcional –COOH és polar. (cal dir també que en àcids grassos amb unacadena curta, considerem que tota la molècula és polar)
* El grup funcional àcid (-COOH) pot reaccionar amb un alcohol (OH), formant així esters (COO), i també poden reaccionar amb una base inorgànicaforta, i formar una sal.


Podem dividir els àcids grassos en dues categories: els àcids insaturats i el saturats. El primer grup, els àcids insaturats, estan determinats d’aquesta manera per lapresència d’un (o més) enllaç doble entre dos carbonis, formant així un grup alquè. En aquest conjunt podem distingir dos subapartats: els monoinsaturats (només tenen un doble enllaç) i elspoliinsaturats (tenen més d’un). Per tant, en l’altra categoria, els saturats, tots els carbonis de la molècula estan units per enllaços simples. També es diuen així perquè els àcids grassos saturats són sòlidsa temperatura ambient (com la mantega), i costa molt oxidar-los. D’altra banda, els mono i poliinsaturats són líquids (com l’oli) i són fàcilment oxidables.
En estreta relació amb els àcidsgrassos, hi ha dos tipus de colesterol: el LDL (low density lipoprotein), conegut com a “colesterol dolent” i el HDL (high density lipoprotein), el “bo”. El LDL és la unió de molècules de colesterol iproteïnes (per això es diuen lipoproteïnes) que circulen per la sang i que serveixen per portar colesterol a les cèl·lules, quan aquestes necessiten fabricar lípids de membrana. En tal situació, la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Els Àcids Grassos
  • Els àcids Nucleics
  • Els Àcids Nucleics
  • ELS ÀCIDS NUCLEICS. DUPLICACIÓ DEL DNA I LA BIOSÍNTESI DE LES PROTEÏNES
  • Acids
  • Les amistats perilloses
  • Gunter Grass.
  • Grass Kallar

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS