Els bioelements

Páginas: 29 (7114 palabras) Publicado: 16 de septiembre de 2012
BIOELEMENTS SECUNDARIS

INTRODUCCIÓ
Els bioelements són els elements químics presents en els éssers vius. S’agrupen en bioelements primaris i secundaris. Cap és exclusiu de la matèria viva o de la inerta, ja que es poden trobar tant formant matèria mineral com orgànica. Tots els éssers vius estan constituïts, qualitativament i quantitativament pels mateixos elements químics. Aproximadament,de tots els bioelements presents a l’escorça terrestre, només uns vint-i-cinc tenen una funció molt concreta dins dels ésser vius. Els primaris són els més abundants i serien: carboni (C), hidrogen (H), oxigen (O), nitrogen (N), sofre (S) i fòsfor (P). Nosaltres treballarem els secundaris, que es troben en una proporció d’un 4,5%.
Els bioelements secundaris són tota la resta d'elements químics quees troben a la matèria viva. Quatre són relativament abundants: sodi (Na), potassi (K), magnesi (Mg), calci (Ca); la resta es presenten en molt baixa proporció, aproximadament un 0,01% i reben el nom d'oligoelements; són imprescindibles per a algunes funcions dels éssers vius.
En el següent gràfic quedarà reflectida la distribució d’alguns d’aquests bioelements a la Terra:

Per la descripcióde cada bioelement secundari utilitzaré la pauta següent:
* Químicament: Serà una breu descripció química de l’element en qüestió.
* Funció biològica en l’ésser humà: Destacaré les seves funcions més importants.
* On el podem trobar? La resposta estarà basada en les fonts alimentàries per poder obtenir-lo.
* Què passa amb un excés o amb una mancança en el nostre organisme?Possibles trastorns, causes i símptomes d’aquests.
* En quina quantitat es troba al nostre organisme? De forma molt breu donaré una quantitat aproximada.
BIOELEMENTS SECUNDARIS
Destacarem els següents: liti, sodi, potassi, magnesi, calci, , ferro, coure, zinc, fluor, clor i iode.
Liti
* Químicament:
Piles de liti
De símbol Li, nombre atòmic 3, pertanyent al grup 1, és a dir, un alcalí.Així que té un sol electró en el seu últim nivell energètic, de manera que és molt electropositiu i serà un element metàl·lic. És un element abundant que està present en l’escorça terrestre en 65 parts per milió. Es troba dispers en diverses roques, però mai lliure, ja que té una gran reactivitat.

* Funció biològica en l’ésser humà:
De l’oligoelement liti encara no es coneixen exactament lesseves funcions biològiques, però el que si que sabem és que actua sobre el sistema nerviós incrementant la permeabilitat de les membranes de les cèl·lules nervioses i en la secreció dels neurotransmissors. De manera que afavoreix l’estabilitat anímica, millorant els nostres nivells d’energia, deixant de banda la fatiga i la depressió. Així que s’aprofiten les sals de liti per tractar a personesamb trastorns bipolars. També coneixem que millora l’eficàcia de la resta dels oligoelements en l’ésser humà. Actua sobre la nutrició i els processos d’eliminació de productes de rebuig en les cèl·lules. A nivell de salut, en les afeccions cardíaques ajudaria a disminuir l’excés de potassi en sang; i en les malalties renals millora l’excreció urinària i ajuda quan ens interessa perdre sodi senseeliminar el potassi.

* On el podem trobar?
És gairebé impossible portar una dieta sense liti, ja que aquest oligoelement el podem trobar en pràcticament tots els aliments, els més importants serien aquests:
* Els d’origen animal serien el peix i les vísceres (ronyó i fetge).
* Els d’origen vegetal serien els cereals integrals, les llegums, les patates, els tomàquets, els pebrots, elsnaps, els germinats com la soja, les fruites del bosc (mores, maduixes, groselles...) i espècies com el romaní o la farigola.

* Què passa amb un excés o una mancança en el nostre organisme?
Si tenim un excés de liti ens podrà provocar alteracions del ritme cardíac, afectacions neurològiques (descoordinació, convulsions, desorientació...) i afectacions renals. Això es dóna quan en el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Bioelements
  • bioelements
  • Elements biogènics o bioelements
  • Els crustacis
  • Els Perifèrics
  • Els aliments
  • Els ecosistemes
  • Els Mites

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS