els cangurs

Páginas: 5 (1126 palabras) Publicado: 2 de diciembre de 2013
1.Els cangurs
El cangur és un marsupial que habita a Austràlia.
El terme cangur és a vegades utilitzat en un sentit més ample per a referir-se a gairebé tots els membres de la família dels macròpodes.
Els cangurs tenen grans i poderoses potes posteriors, grans peus dissenyats per a botar, una cua llarga i musculosa per a mantenir l'equilibri i un cap xicotet. Són herbívors i s'alimenten depastures i arrels. Totes les espècies són nocturnes i crepusculars, usualment passen el dia en quietud i s'alimenten durant les vesprades i nits fredes, generalment en grups. Tenen una esperança de vida de 18 anys aproximadament.
Els cangurs són els únics animals grans que es desplacen fent salts. El salts, que els fan impulsant-se amb les dues cames a la vegada, són un mètode de locomoció ràpid ieconòmic. La velocitat del desplaçament confortable d'un cangur vermell és d'uns 20-25 km/h, però pot arribar als 70 km/h en distàncies curtes. Els cangurs grisos són capaços de fer salts de 3 metres d'alt i 13'5 de llarg.
Degut a la llargada dels seus peus, el cangur no pot caminar correctament i per a desplaçar-se a velocitats baixes utilitza la seva cua com a trípode; així pot moure els seuspeus una passa cap endavant.




1.1 Taxonomia


Taxa
Descripció
Regne
Metazoa
Animals que vénen evolutivament després dels protozous.
Subregne
Eumetazoa
Animals que es caracteritzen per formar teixits a partir de l'especialització cel·lular i que es troben agrupats en òrgans i sistemes d'òrgans.
Branca
Bilateria
Presenten simetria bilateral, de manera que l'organisme és simètricrespecte a un pla sagital1 que divideix el cos en dues meitats idèntiques.
Filum
Chordata
Es caracteritzen per l'existència d'un únic cordó nerviós dorsal,la presència d'un cilindre cartilaginós, el notocordi2,la presència d'esquerdes branquials a la faringe i la presència d'una cua postanal en alguna etapa del desenvolupament.
Subfilum
Gnathostomata
Animals cordats que posseeixen mandíbulesarticulades, a més d'un crani que protegeix un cervell al seu interior.
Classe
Mammalia
Presència de glàndules mamàries en les femelles.
Subclasse
Metatheria
Tenen la placenta molt poc desenvolupada, de manera que les cries neixen en un estat molt prematur.
Ordre
Diprotodontia
Són generalment herbívors. Presenten una bossa marsupial ben desenvolupada.
Família
Macropodidade
Presentenfortes i llargues extremitats posteriors, adaptades per la locomoció saltadora.
Gènere
Macropus
Cangur
Espècie
M.Rufus
Cangur roig
Nom científic
Macropus Rufus
Cangur roig
1.2 Subfamílies

Dins de la família dels cangurs es poden distingir tres grups molt caracteritzats i que arriben al nivell de subfamílies:
Hypsiprimnodontinae. Família de marsupials diprotodonts del subordreMacropodiforme que inclou tan sols a la rata mesquera marsupial, única espècie amb la cua nua i hàbits insectívors.
Potoroinae. Família de metateris diprotodonts australians. Tenen la mida d'un conill, són marrons, es mouen saltant i s'assemblen a un rosegador gran o un ualabi molt petit. La família conté tres gèneres vivents i un d'extint.
Macropodinae. Són la segona família més gran de l'ordre delsmarsupials. La família dels macropòdids està formada per unes 54 espècies dividides en 11 gèneres. Els macropòdids viuen a Austràlia, Nova Guinea i altres illes de la zona. Entre els marsupials macropòdids destaquen el cangur roig, els wallabys i els cangurs arborícoles, entre d'altres.




1.3 Descobriment

Els cangurs van ser reconeguts per la civilització europea a l'any 1629 quanl'holandès Francisco Pelsaert va encallar amb el seu vaixell prop les illes Wallaby, a Austràlia. Durant tot el segle XVII, diverses narracions feien menció d'estranys gats, gossos o llebres vistes a les terres del sud, però vam haver d'esperar mes de 140 a un altre accident de navegació per que els cangurs fossin realment descoberts pels naturalistes europeus. A l'any 1770 Cook va romandre a les illes...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Els crustacis
  • Els Mites
  • Els presocràtics
  • els tensoactius
  • Els Perifèrics
  • Els aliments
  • Els ecosistemes
  • Els microorganismes

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS