Els castells

Páginas: 16 (3973 palabras) Publicado: 27 de marzo de 2012
[pic]



ÍNDEX





Què és un castell?Tipus de castells...................................................pàg.3

Un castell en construcció......................................................................pàg.6

Parts principals d´un castell................................................................pàg.9

Les defenses del castell.Armes i protecciómàxima........................pàg.12

La vida als castells................................................................................pàg.14

Comoditat als castells..........................................................................pàg.16

La davallada dels castells....................................................................pàg.16

Bibliografia i pàginesweb.................................................................pàg.17


QUÈ ÉS UN CASTELL? TIPUS DE CASTELLS.


Un castell és el lloc on un rei o un senyor feudal es fortificava per poder-se protegir dels atacs de l'enemic.
L´auge dels castells en Europa va ser durant l´Edat Mitjana entre els segles XI i XV. Els castells permetien als senyors feudals dominar un territori i fer la guerra als seusenemics.
Els castells s´edificaven sempre en llocs estratègics (un pas de muntanya o al llindar d´un riu). A l´ocupar aquests llocs controlaven el transport de proveïments i les comunicacions.
Per a construir un castell, es necessitava un permís del monarca i l'aprovació reial.
No era fàcil combinar les funcions de casa i fortalesa. Els primers castells eren fortaleses (només hi vivien soldats pervigilar i defensar) i a mesura que va anar passant el temps i la vida es va tornar més segura els van anar habitant les famílies dels nobles.

• LA SOCIETAT FEUDAL

Al continent europeu la majoria de regnes es regien per un sistema anomenat feudalisme. El rei cedia terres als nobles a canvi de tenir la seva lleialtat i el seu recolzament en cas de guerra. Els nobles cedien part de lesseves terres als cavallers que lluitaven per a ells. Els cavallers les arrendaven als pagesos que els pagaven amb el seu treball i part de les seves collites.
La societat feudal a l´inici de l´Edat Mitjana tenia tres grups o estats: la noblesa, els clèrgues o religiosos i la pagesia. Amb el desenvolupament del comerç va néixer una quarta classe social: els mercaders.
• LES PRIMERES FORTALESES :CASTELLS DE FUSTA.

Els primers castells, castells de mota i pati que es van construir per qüestions de seguretat eren fets amb fusta. Els pagesos sofrien molts saquejos, així que els senyors feudals van fer construir murs de fusta, un fossat i una pallisada. La mota era la part més alta, on vivien el propietari, la seva família i els seus soldats. El pati era el lloc on es protegien les gentsdels voltants en temps de guerra. Una rasa envoltava tota la construcció.
Si els enemics cremaven o trencaven els murs, l'única solució que hi havia era que els soldats lluitessins fins a morir. Per això el millor era construir una torre fortificada en un terreny mes elevat, per poder tenir un ampli camp de visió. En territoris amb els terrenys plans, el senyor del Castell feia construir un turóartificial, que podia estar unit al recinte principal mitjançant un pont.


• ELS CASTELLS DE PEDRA.

Més endavant es van començar a construir castells de pedra, que eren més resistents que els de fusta i costaven molt més de cremar. Es van construir castells de formes diferents.
• Una torre quadrada. Els primers encara es basaven en la idea del turó artificial i l´empallissada. Lesdiferents dependències del castell, com els salons i les dependències del senyor feudal es construïen una sobre l´altra en una sola torre. El resultat era una immensa torre de planta quadrada que dominava el paisatge i que s´anomenaria torre de l´homenatge.

• Torres poligonals perquè els arquers puguessin disparar als enemics en més direccions (en la torre quadrada només podíen disparar...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Castells
  • Castells
  • CASTELLS
  • Castells
  • Castells
  • Castells
  • Castells
  • Castells

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS