els climes d'espanya

Páginas: 9 (2195 palabras) Publicado: 21 de enero de 2015
ELS CLIMES D'ESPANYA
La Península Ibèrica es caracteritza per un estiu i un hivern ben defintis i dues estacions intermèdies: primavera i tardor.
Per la latitud, la Península es troba més propera a la zona tropical que no pas a la zona àrtica.
Les illes Balears són del tot mediterrànies i les illes Canàries tenen un clima afectat per la circulació de vents, per la proximitat al Sàhara i pelrelleu.
Catalunya presenta unes característiques climàtiques mediterrànies. Hi ha diferents varietats climàtiques dins el territori.

MECANISMES QUE INFLUEIXEN EN EL CLIMA

Per entendre la gran diversitat de temps atmosfèric i climes d'Espanya cal tenir en compte diferents factors:

LA CIRCULACIÓ ATMOSFÈRICA EN ALTITUD

A la part alta de l'atmosfera la circulació dels vents és molt mésintensa que a la superfície. Forts vents circulen d'oest a est en la mateixa direcció que el moviment de rotació e la Terra, a una altitud d'uns 12.000 metres i a una velocitat que pot arribar a superar els 500 km per hora.
Aquests potents corrents d'aire reben el nom de corrent en jet. A l'hivern els corrents tendeixen a baixar de latitud, i, en canvi, a l'estiu tendeixen a pujar.
Els avionsque volen dintre d'un corrent en jet i en el mateix sentit que aquest economitzen combustible perquè es beneficien de la velocitat de la massa d'aire. Aquest recurs és molt utilitzat pels avions que van d'Amèrica a Europa.

EL PROTAGONISME DEL CORRENT EN JET

El corrent en jet es desplaça cap a l'est a més velocitat que el moviment de rotació de la Terra i origina remolins d'aire descendentque provoquen altes pressions subtropicals. A l'esquerra del corrent a'hi produeix un moviment d'aire ascendent.
Les zones temperades de la Terra es caracteritzen pel fet de tenir ben diferenciats els estius i els hiverns, amb dues estacions intermèdies, la primavera i la tardor.
La Península Ibèrica es troba en una zona molt afectada per les altes pressions tropicals.

CIRCULACIÓ DE L'AIREEN SUPERFÍCIE

La circulació de l'aire a la troposfera (la capa atmosfèrica que es troba en contacte amb la Terra) s'organitza bàsicament en zones d'altes pressions o anticiclons i zones de baixes pressions o depressions. Els camps de pressió es representen per mitjà de les isòbares.

LES ZONES D'ALTES PRESSIONS O ANTICICLONS

Les altes pressions o anticiclons (A) són masses d'aireoriginades per l'efecte del corrent en jet o per l'existència de masses d'aire fred i dens.
Als anticiclons l'aire tendeix a baixar i a escalfar-se en contacte amb la Terra. Aquest aire calent absorveix la humitat, això fa que el cel aparegui sense núvols i afavoreix una insolació intensa. Es produeix un temps estable.




LES ZONES DE BAIXES PRESSIONS O DEPRESSIONS

Les baixes pressions odepressions (D) són masses d'aire originades per l'acció del corrent en jet o perquè es tracta de masses d'aire calent.
Si l'aire d'una depressió es lleuger i pesa poc, tendeix a pujar, això fa que es refredi progressivament i que la humitat que conté es condensi i es formin núvols que originen pluja. Es produeix un temps inestable.

FACTORS QUE INFLUEIXEN EN ELS CLIMES

Per considerar ladiversitat dels climes d'Espanya cal tenir en compte una sèrie de components:

ELS ANTICICLONS TROPICALS: L'ANTICICLÓ DE LES AÇORES

L'anticicló de les Açores és el principal centre d'acció meteorològica del territori Espanyol.
A l'estiu l'anticicló de les Açores, càlid i sec, domina una gran part del territori pensinsular i les Balears. A les iller Canàries una massa d'aire sec i establealimenta els vents alisis.
Els anticiclons tropicals també són responsables de la massa d'aire tropical, continental o sahariana, aire molt càlid i sec.
L'aire procedent del desert del Sàhara arrossega partícules de pols; això fa que, quan hi ha precipitacions, es produeixi l'anomenada pluja de fang.

LES DEPRESSIONS ATLÀNTIQUES

Les situacions de mal temps van generamlent unides a la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Unitat 2 Els climes
  • ELS CLIMES DE LA TERRA
  • Ministres d'Espanya
  • Historia D'Espanya
  • Exercicis Història d'Espanya
  • Clima
  • El clima
  • Clima

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS