Els fets de maig 1968

Páginas: 6 (1436 palabras) Publicado: 18 de octubre de 2010
COMENTARI CRÍTIC SOBRE ELS FETS DE MAIG DE 1968

Per fets de Maig de 1968 entenem els esdeveniments revolucionaris que van tenir lloc a França els mesos de Maig i Juny de 1968. L’origen primer d’aquests fets revolucionaris va ser el conflicte estudiantil, un tancament d’estudiants a la Universitat de Nanterre el dia 2 de maig i la posterior irrupció de la policia a la Universitat de la Sorbonal’endemà.

Els incidents de les nits posteriors, 10 i 11 de maig, amb l’aixecament de barricades al carrer, enfrontaments entre estudiants i policia i més d’un miler de ferits, va comportar que les centrals sindicals se solidaritzessin amb els estudiants i, després de la presa de la fàbrica Sud-.Aviation de Nantes pels obrers, les vagues i les ocupacions de fàbriques van generalitzar-se pertot el país: el dia 20 de maig hi havia aproximadament 10 milions d’obrers en vaga.

El president Charles de Gaulle, que es trobava de visita a Romania, va tornar el dia 24 de maig i va recuperar la iniciativa política en anunciar un referèndum i proclamar que es retiraria si el perdia.

L’actuació moderada de la central sindical CGT, que va provocar moltes crítiques per part dels grupstroskistes i dels àcrates sorgits del moviment del 22 de març[1], portaria, el 25 de maig, als coneguts acords de Grenelle[2] entre patrons i obres; aquests van tornar al treball el dia 5 de juny.

El president De Gaulle aconseguia així imposar la seva autoritat i per tant, es va desdir del referèndum anunciat. Posteriorment va aconseguir un ampli marge per als gaullistes en les eleccions celebrades del23 al 30 de juny de 1968.

Ara, 40 anys després de tots aquests fets, seria convenient veure quines coses continuen sent vàlides i quines el temps ha deixat ja en el seu lloc. La societat actual encara té moltes assignatures pendents del 68. El Maig francès potser no és el fet més important d’aquell any, però sí el més mitificat potser perquè en aquell moment va ser la primera vegada ques’unien les forces de la cultura i les del treball, els sindicats van aconseguit una “Vaga General Total”, que estava tan mitificada i reivindicada per l’esquerra.

És necessari recordar que van succeir moltes altres coses durant aquest mesos de 1968. La primavera de Praga, la “Revolució de Vellut” és un fenomen clau per entendre la història del moviment comunista i de l’esquerra en general, ésl’aparició del “Socialisme de rostre humà”. La Matança de Tlatelolco a Mèxic, a on els estudiants prenen les universitats i acaba amb un miler de morts a la Plaça de Tlatelolco. L’Estiu de l’amor a San Francisco, quan el moviment hippie arriba al seu punt àlgid. L’orgull gai, primer al Regne Unit i després estenent-se a tot el món. Neixen els moviments d’alliberament homosexual i també el MovimentFeminista Internacional començarà a tenir molta importància durant aquests dies. L’assassinat de Martin Luther King, líder dels drets civils de la minoria negra i del moviment pacifista també tindrà lloc el 4 d’abril d’aquest any. Quan precisament s’està duent a terme la lluita pels drets de la minoria negra i les protestes per la guerra del Viernam.

Mentrestant a Catalunya i a Espanya, es viuen fortesmobilitzacions estudiantils, tancament de facultats, primers atemptats d’ETA i el cantautor Raimon a la Universitat Autònoma de Madrid el 18 de maig de 1968.

L’aniversari del maig del 68, és una oportunitat per comprovar els canvis que han sobrevingut en el panorama intel·lectual dels últims anys. Des de la idealització del moviment fins a la condemna més ferotge.

No podem oblidar que estemparlant d’un dels moviments que ha tingut més impacte en la transformació dels costums de les societats occidentals i sobretot a Catalunya, que és una de les comunitats més influenciada per aquests fets en el que fa als comportaments de la seva societat tant a nivell individual com col·lectiu.

Una de les teories més crítiques sobre aquests fets i la seva possible pervivència és pel fet...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Els fets Religios.docx subida exitosa
  • Fets de Maig 1937
  • Análisi Dels Fets De Maig
  • Els Afusellaments Del 3 De Maig, Goya Comentari
  • 1968
  • 1968
  • 1968
  • 1968

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS