Els nens robats pel franquisme

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 3 (546 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 17 de mayo de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
ELS NENS ROBATS PEL FRANQUISME
[1]A mesura que les tropes de Franco guanyaven terreny les presons s’omplien de persones acusades de ser fidels a la república. Multitud d’escoles, convents ifàbriques es van habilitar com a presons per tancar a tots el opositors al franquisme.
Entre aquests presoners hi havia milers de dones militants de partits d’esquerra i esposes, mares o germanes derepublicans. També hi havia molts nens, que van néixer o entrar a la presó amb les seves mares per ser fills dels “rojos”.
[2]Molts d’aquests nens van morir a la presó, d’altres estaven privats de llibertatfins que la mare morís o fins que sortia en llibertat.
Com que la edat màxima fins a la qual els nens podien estar a la presó era tres anys, els nens que no tenien família fora de la presó anaven aparar a un hospici d’auxilio social o a un col•legi religiós.
[3]Quan aquests nens entraven en una d’aquestes institucions els pares perdien la pista, i els nens sortien completament transformats. Ereneducats segons la ideologia franquista, basada en el catolicisme, el nacionalisme espanyol i l’anticomunisme, i al sortir d’aquestes institucions els nens odiaven als seus pares.
[4]Francoconsiderava que els “rojos” eren una raça inferior, i, per això defensava la idea del psicòleg Antonio Vallejo Nágera, que argumentava científicament per què els nens havien de ser separats dels seus pares,basant-se en congressos nazis i en experiments que va dur a terme a les presons de Màlaga. Aquest psicòleg afirmava que la única solució per salvar als fills dels “rojos” era separar-los dels pares.[5]D’altra banda, quan Franco va guanyar la guerra va decidir que tots els nens que havien estat evacuats durant la guerra civil havien de ser repatriats. Aquest nens van haver de tornar a la força,sense que els pares biològics els haguessin reclamat, i la gran majoria no eren tornats a les seves famílies biològiques, ja que es consideraven “no aptes” degut al seu passat polític. Així van...
tracking img