Emoční Inteligence

Páginas: 15 (3543 palabras) Publicado: 12 de junio de 2012
Daniel Goleman - Emoční inteligence
(vydal Columbus s. r. o. , v Praze 1997,
přeloženo z anglického originálu Emotional Intelligence)

Emoční Inteligence


Emoční mozek

1. K čemu nám jsou emoce
Dle sociobiologů lidé při rozhodování v kritických okamžicích upřednostňují city před rozumem. V průběhu evoluce došlo ke genetickému zakódování citové výbavy člověka, která je nutná k přežití.Jedním z emočních odkazů evoluce je strach vedoucí k ochraně rodiny (viz. Str. 16, př.otce který zastřelil dceru, Emoční inteligence- D. Goleman). Náš přístup k osobnímu setkání je určován nejen racionálním úsudkem, ale také vzdálenou minulostí našich předků a všechny emoce jsou popudy k jednání (kořen slova emoce z latinského motere – pohybovat se).
Dále se autor v knize věnuje jednotlivýmemocím, které nějakým způsobem připravuji tělo na reakci.
 Hněv způsobuje zvýšený krevní průtok v rukou, což usnadňuje uchopit zbraň., dále uvolňuje dostatek energie na rychlou a fyzicky náročnou reakci.
 Strach vyvolá nahromadění krve v kosterním svalstvu, což usnadňuje útěk. Bledý obličej způsobuje krev, která je odvedena jinam. Dalšími projevy je ztuhnutí těla (čas na rozhodnutí zda se skrýtnebo utéct), vyplavování hormonů, atd.
 Štěstí je spojené se zvýšenou aktivitou v mozkovém centru, která inhibuje negativní emoce.
 Láska a podobné city způsobují podráždění parasympatiku (protipól sympatiku). Působení parasympatiku zahrnuje fyziologické změny jako stav klidu, uspokojení a podporu spolupráce.
 Překvapení je spojené s pozdvihnutím obočí, což nám pomáhá rozšířit zorné pole azvýšit množství dopadajícího světla na sítnici.
 Odpor a zhnusení a jeho projevy v pokrčení nosu a rtů je spojováno s snahou o zamezí přístupu pachu a chuti.
 Smutek nám má pomoct psychicky se vyrovnat s významnou ztrátou. Vyvolává pokles energie a nadšení, postupně zpomaluje metabolismus. Toto odvrácení nám má dát prostor pro truchlení nebo zamyšlení nad problémem.
Mysl se dělí na citovoua racionální stránku. Tyto dva typy myšlení spolu většinou spolupracují, avšak rozbouřené vášně mohou tuto rovnováhu narušit. Z nejprimitivnějšího základu mozkového kmene se postupem času vydělila emoční centra. Z emočních center se vyvinul myslící mozek, šedá kůra mozková neboli neokortex. Emoční centra tedy existovala ještě před racionálními. První emoční centra se vyvinula z čichového laloku.Z příchodem savců se vyvíjí mozek dále, až dochází ke vzniku limbického systému, který obklopuje mozkový kmen a je zodpovědný za pocity vzteku,touhy, zamilování, atd. V průběhu let došlo k diferenciaci učení a paměti. Dále se formovala šedá kůra, která lidi obdařuje vlastnostmi, které nás odlišují od ostatních živočichů. Velikost lidského mozku souvisí s růstem počtu synapsí v nervových spojení adrahách. Čím větší je množství těchto spojení tím více možných reakcí se nám nabízí.

2. Anatomie emočního přestřelení
Ve chvílích citového výbuchu přebírá „velení“ nad ostatními částmi mozku limbické centrum. Tento jev můžeme nazvat emoční přestřelení, jedinec má v tu chvíli pocit, že neví, co ho to popadlo. Dle autora sídlem všech vášní je amygdala, umístěná nad mozkovým kmenem v blízkostilimbického okruhu. Pokud dojde k přerušení propojení amygdaly s dalšími částmi mozku, dochází u jedince ke zvláštnímu stavu, kdy nedokáže rozeznat emoce – afektivní slepota. Na amygdale závisí všechny emoce člověka, sleduje veškeré informace přicházející ze smyslových orgánů a hledá krizové situace. Při těchto situacích přebírá vedení i nad racionální částí mozku člověka (výzkumy LeDouxe). Kroměrozsáhlého nervového spojení thalamu a mozkové kůry existuje také tenký svazek nervových vláken, který vede z thalamu přímo do amygdaly, to umožňuje amygdale získávat část přímých signálů ze smyslových orgánů a začít reagovat dřív než dojde k uvědomění v neokortexu. Hippocampus si uchovává fakta zatímco amygdala vzpomínky na citové zabarvení těch skutečností. Čím větší je podráždění amygdaly tím...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Artifical inteligence
  • Business Inteligence
  • Inteligencas múltiples
  • business inteligence
  • Bussines inteligence
  • Inteligenca mul
  • BUSINES INTELIGENCE
  • Bisness inteligence

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS