Enric valor

Páginas: 2 (301 palabras) Publicado: 15 de diciembre de 2014
Enric Valor i Vives (Castalla, la Foia de Castalla, 22 d'agost de 1911 -València, 13 de gener del 2000) fou un narrador i gramàtic valencià. Va fer un dels més importants treballs derecol·lecció i recuperació de la lexicografia valenciana i fou un dels principals promotors de l'estandardització i normativització del valencià al País Valencià.
Enric Valor va naixeral si d'una família acomodada rural de Castalla. Es dedicà a la indústria del calcer, primer a Elda i després a Mallorca on va impulsar la Secció Jurídica de la Unió Nacional deFabricants de Sabates.
Proclamada la República, i dins de l'eufòria republicana, desenvolupà també la seua faceta com activista polític. Publicà articles al diari El Luchador sobre lacatalanitat d'Alacant. Va fundar l'Agrupació Regionalista Alacantina, de caràcter nacionalista
Arriba a València poc abans de la guerra i, encetada aquesta, es concentraria en defendre laRepública. Després de la guerra, hagué de restringir la seua activitat política i es concentrà a l'obra literària.
A poc a poc, i a mesura que el règim de Franco afluixava una mica, vatornar a l'obra lingüística i vora la dècada dels 60 començà a contactar, més o menys en la clandestinitat amb els nacionalistes valencians més rellevants que havien sobreviscut la guerra,participant en nombroses tertúlies i posant les bases de la recuperació dels anys posteriors
Després de la mort de Franco, Enric Valor pogué difondre lliurement les seues idees i obraliterària i començà a rebre homenatges, distincions d'agraïment i premis literaris i lingüístics que han estat molt nombrosos i importantíssims, fins i tot es promogué com a candidatal Premi Nobel de Literatura poc abans de la seua mort a València en el 2000. Hui en dia el seu nom bateja carrers, places, escoles i associacions per tot arreu del País Valencià.
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Enric Valor
  • Enric valor
  • Enric Valor
  • Enric valor
  • Correcio Text Enric Valor
  • Enric Valor literatura catalana
  • Joan ratot, enric valor
  • Vocabulari Enric Valor, Rondalles Valencianes

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS