Ensayo Libro Viii La República De Platón

Páginas: 3 (647 palabras) Publicado: 12 de octubre de 2011
COMENTARI DE TEXT PLATÓ LLIBRE VIII “La República”
El llibre de la República és un llibre en forma de diàleg on se'ns presenta a Sòcrates, qui intenta fer raonar durant un debat que ocupés total'obra als seus companys de conversa sobre el tema de la justícia a través del qual Plató ens exposa el seu model d'estat ideal. Durant els deu llibres que conté La República es toquen diversitat detemes que entronquen tots sobre el pensament de Plató. Tot i així aquí ens centrarem en analitzar el llibre VIII, i dintre d’aquest, els capítols X, XI, XII i XIII.
Abans però, m’agradaria fer unabreu menció biográfica per tal d’entrar en context. Plató va nèixer a Atenes l’any 427 a.C. És un crític de la democracia, marcat en part per la condemna que va patir sota aquest règim el seu granideal i defensat, Sòcrates. És per aquest fet que aquest filòsof sempre atacarà a la democràcia com el pitjor règim polític doncs va ser sota aquest model de govern on va esdevenir aquest succés.Entrant ja a l’anàlisi del text, el meu comentari es basarà en els dos pilars que considero importants: en primer lloc com Plató ataca el sistema democràtic, en segon lloc com acaba produïnt-se aquestsistema, és a dir, com l’home oligàrquic es converteix en democràtic segons la filosofia platònica.
El pas de la oligarquía a la democracia
A l'oligarquia li succeeix la democràcia, un règim com hedit, atacat per Plató. L'oligarquia ens ha deixat una societat on habiten uns pocs rics lliurats a l'acumulació de béns i una gran massa de pobres sense educació alguna i sense recursos. Arribarà unmoment en què els pobres detectin la falta de valor dels rics i prenguin el seu lloc al govern atorgant els càrrecs electes per sorteig. Aquest costum atenès és una dels més criticats de Plató: com éspossible adjudicar el govern de la societat com si anés la loteria? no és evident que caldrà seleccionar per a això als millors? Cadascú és, en principi, lliure de dir i fer el que li de la gana i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Ensayo de la republica de platon libro v
  • Republica, libro viii, platon
  • Ensayo De Los Primeros 3 Libros De La Republica De Platon.
  • Platón la república libro vii
  • La republica de platon libro x
  • Libro septimo de la republica de platon
  • Libro vii república de platón
  • La republica, platon libro vii

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS