Estudi de cas: educació per adults

Páginas: 14 (3419 palabras) Publicado: 25 de octubre de 2015
Estudi de casos
Educació per Persones Adultes



La Lucia i el Marcos són una parella de joves d’Andalusia. El Marcos té 24 anys i ha estudiat el grau superior de Gestió i Administració d’Empreses. Actualment, treballa en el sector comercial, establint relacions amb empreses del mateix àmbit. Fa dos mesos li van comunicar el trasllat a la seu de Barcelona; comportant viatges a altres indrets deCatalunya. La Lucia té 19 anys, compta amb els estudis bàsics i recentment ha acabat el grau mitjà de perruqueria i estètica. Ella acompanya al Marcos a Barcelona, quedant-s’hi a viure. El jove sap parlar el català, ja que el seu pare era de Vic; en canvi, la Lucia només parla el castellà. Fa un mes que han sabut que esperen el seu primer fill. La noia es sent sola, a causa de no tenir una xarxasocial estable d’amics ni familiars a la ciutat. També influeix, el fet de que el Marcos es trobi constantment viatjant i ella estigui llargs períodes sola. Aquesta situació de soledat fa que s’enfronti a l’embaràs amb pors i inseguretats. Enfront aquesta circumstància, el noi li proposa d’anar al Centre Cívic del barri, i així com tenim coneixença de la situació.

LUCIA – Cas Nº1
Edat
19 anysMunicipi
Provinent d’Andalusia, però actualment resideix a Barcelona.
Estudis
Estudis bàsics (ESO) i grau mitjà de perruqueria i estètica.
Característiques principals
Col·lectiu específic: jove embarassada
Temps d’arribada a Barcelona: 2 mesos
Idiomes
Castellà i nocions d’anglès
Feines anteriors
Feina temporal (2 mesos) en una perruqueria.
Feina actual
Actualment, no treballa.
Interessis i aficionsLi agrada compartir temps amb la família i amics, li apassionen les arts plàstiques i gaudeix llegint novel·les romàntiques.
Demanda
Conèixer gent de la ciutat i adquirir eines pel part.
(La demanda no la fa explícitament)

Recursos
Aprendre la llengua catalana
Preparació al part
Associació de mares adolescents

Proposta del pla d’acció
Activitat 1. Es parlarà amb ella per intentarconscienciar-la respecte la necessitat d’adquirir certs coneixements de català. Per una banda, afavoreix la integració a la Comunitat, i el sentiment de soledat minvarà al conèixer gent nova. També, t’amplia horitzons perquè t’apropa a altres cultures. Per altra banda, li serà un instrument útil en el moment de buscar feina. I li serà una bona eina per comunicar-se amb el seu. Per aquest motiu, se li proposaaprendre català. Ara bé, no es prioritza l’opció d’un curs de català estàndard, sinó que s’aposta per un ensenyament sense jerarquies ni autoritarismes. Se li ofereix l’opció de realitzar un intercanvi lingüístic. Aquest és una manera informal de practicar o millorar les llengües que ja se saben o que s’estan aprenent en què dues persones que parlen idiomes diferents queden per practicar l’una lallengua de l’altra. I hi ha dues modalitats:
Tàndem lingüístic: és pròpiament l'intercanvi lingüístic.
Voluntariat lingüístic: a diferència del tàndem, aquest està pensat per a aquelles persones que només aposten per l’aprenentatge del català sense donar una llengua d’intercanvi com a contrapartida.
D’aquesta manera, podrà conversar, aprenent català. Això permetrà consolidar la llengua oral iaprendre en un entorn situat fora de l'aula. Podrà conèixer una altra cultura, una altra manera de viure, una altra concepció del món, una altra gastronomia... i estar en contacte amb gent de la ciutat, ampliant el cercle social.

Activitat 2. Se li proposarà l’opció d’assistir a unes classes de preparació al part. El naixement d'un fill o una filla representarà un important canvi en diversosaspectes de la vida de la Lucia i en Marcos. És per això que esdevé necessari fer desaparèixer les pors, els dubtes i les inseguretats que sent la noia, procurant pel seu benestar, el de la seva parella i el del nadó. És important que consideri l'embaràs com un procés natural que s'ha de viure amb plaer, satisfacció i amb expectativa de canvis positius. En aquest curs l’informaran de tot allò que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Educació per la salut
  • Educaci{on en el per{u
  • LA EDUCACI N EN EL PER
  • Educació per la salut
  • Le gusta estudiar..pero no ayuda en casa
  • Habitabilidad Básica: Una Necesidad Progresiva Pero Urgente. Caso De Estudio: Guayaquil, Ecuador
  • La inversi n en educaci n en el Per
  • LA IMPORTANCIA DE LA EDUCACI N A DISTANCIA EN EL PER

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS