Estudiante

Páginas: 2 (376 palabras) Publicado: 11 de diciembre de 2012
Naturkunskap B
2010-12-06

Kräldjuren erövrar land. Däggdjuren tar över.
Vad kännetecknar ett kräldjur?
Ett kräldjur har hård/sträv hud och är ett djursom krälar sig fram (drar sig eller slingrar sig fram). Dem är även äggläggande djur s.k. Oviparous. Deras ägg är även vattentäta vilket har hjälpt deras evolution och spridning. Alla reptiler ärkräldjur dvs. att sköldpaddor, bryggödlor, ormar, ödlor och krokodiler är kräldjur.
När/hur uppstod kräldjuren?
De första kräldjuren uppstod från groddjuren för ungefär 360 miljoner år sedan itidsperioden karbon. Vid denna tidsperioden fanns det i stort sett inga landlevande djur. En av dem första kräldjuren var den Fyrlemmade fisken som istället för fenor hade utvecklat fyra små ben i derasställe och kunde därmed kräla upp på land. Den tros vara förfader till bl.a. krokodilerna.
Kräldjuren då och nu.
I början fanns det stor variation i djurgruppen det fanns stora och små som levde i havet,på land och till och med i luften. Det finns tyvärr endast kvar en liten del utav den stora mångfalden kräldjur som för längesen levde på vår planet. Från att ha dominerat jorden för 245 miljonertill 65 miljoner år sedan till att vara en liten djurgrupp som nu nästan endast existerar på land (förutom havsormen).
Vad kännetecknar ett däggdjur?
Det som kännetecknar däggdjuren mest är inte attde föder levande ungar eftersom att det finns däggdjur som lägger ägg och ändå klassas som däggdjur. Hos alla däggdjur producerar honan mjölk som hon matar sina ungar med. Alla däggdjur har också trehörselben i mellanörat.
Hur/när uppstod däggdjuren?
Däggdjuren uppstod för 225 miljoner år sedan från vad man tror var en däggdjurliknande ödla men ingen är riktigt säker. De var väldigt små från10-20 cm som liknade dagens näbbmöss.

Däggdjuren då och nu.
De små primitiva däggdjuren kunde inte tampas särskilt bra med dinosaurierna och de stora kräldjuren när de uppstod. Det gick dock...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Estudiante
  • Estudiante
  • Estudiante
  • Estudiante
  • El estudiante
  • Estudiante
  • Estudiante
  • Estudiante

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS