Filo

Páginas: 3 (727 palabras) Publicado: 8 de enero de 2013
5º Meditació: Sobre l’essència de les coses materials.
* Abans d’indagar si les coses fora de mi existeixen, cal seguir considerant les idees.
* La idea d’extensió o substància extensa(longitud, amplada i profunditat) es presenta amb claredat i de les seves parts jo puc distingir atributs com la figura (magnituds i situació en les coordenades espai temps) i el moviments de lesfigures (duració, direcció...).
* Sembla que aquestes idees innates les recordi (referència a la Teoria de la Reminiscència de Plató). Allò que representen aquestes idees, un triangle per exemple,potser no existeix, però sí que és alguna cosa, és més, gràcies a les matemàtiques percebo clara i distintament la seva essència (essència ≠ existència; un unicorn o -un triangle- és quelcom, peròpotser no existeix).
* Argument ontològic (San Anselm): en Déu no es pot separar l’essència de l’existència, de la mateixa manera que en un triangle no es pot separar la seva essència del fet que lasuma dels seus tres angles és iguals a dos rectes. No tinc llibertat per pensar separadament l’essència de Déu de la seva existència.
* Repetim; com que Déu no és fal·laç, allò que percebi “perllum natural”, clara i distintament, evidentment (evidència, cal investigar ≠ obvietat, no cal ni pensar), allò que pugui reduir a números, allò és vertader i constitueix coneixement, ciència.
6ªMeditació sobre la existencia de las cosas materiales y sobre la distinción real del alma y el cuerpo
* Ja sé que les coses materials són quelcom en tant són objecte de la matemàtica; ara bé calpreguntar si existeixen fora de mi o només són producte de la meva imaginació.
* Cal diferenciar entre
* Imaginar: crear imatges, veure mentalment una figura. Puc imaginar un triangle (3costats), però no puc imaginar un quiliongue (1000 costats). Aquest mode de pensar té a veure amb el cos.
* Intuir: concebre. Puc calcular i afirmar veritats evidents sobre la naturalesa d’un...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • FILO
  • filo
  • FILO UNO
  • filo
  • Filos
  • filo
  • Filo
  • Filos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS