Fonetica

Páginas: 3 (644 palabras) Publicado: 2 de octubre de 2012
FONÈTICA I FONOLOGIA
El llenguatge se sustenta en el so, però, de la gran varietat de sons que es poden produir només els articulats són els seleccionats per a les llengües humanes, aquests sons sónproduïts pels anomenats òrgans articulatoris.
L’estudi d’aquests sons correspon a la fonètica mentre que l’ortografia que regula es normes per a una correcta escriptura dels sons de la llengua. Larepresentació dels sons es fa amb l’Alfabet Fonètic Internacional.(AFI)
Si filem més prim, descobrim que els sons que articulem nosaltres els parlants d’una llengua, presenten molts matisos imodificacions segons el context vocàlic o consonàntic, la situació física o les característiques de l’aparell fonador. El resultat es que cada so que articulem té unes peculiaritats distintes. Aquestarealització ideal d’un so s’anomena fonema. Cada llengua té un nombre de fonemes limitat, a partir de la combinació dels quals és possible crear un nombre de missatges infinit.
La fonologia s’encarrega dedescriure els fonemes d’una llengua i la manera com s’organitzen per formar el sistema fonològic. Es representen entre barres //. El sistema fonològic català consta de 8 fonemes vocàlics i 19 deconsonàntics.

Els variants que presenta un fonema en un context fònic determinat reben el nom de al·lòfons. Es tracta de variants fonètiques perfectament regulades a partir de es normes que regeixen lescombinacions de sons possibles en una llengua.

**La transcripció fonètica: Les normes que regeixen la t. Fonètica són:
*
* SEMPRE ha d’anar amb claudàtors []
* Cada so es representatper un signe
* Es pauses s’indiquen amb el signe ##.
* Cal indicar amb el signe ‘ totes les síl·labes tòniques.

La producció del so: l’aparell Fonador

Els sons vocàlics
En classificarles vocals cal tenir en compte dos aspectes:
* El grau d’obertura: segons el grau d’obertura que adopti en l’articulació de les vocals, distingim entre vocals tancades, semitancades, mitjanes,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Fonética
  • fonetica
  • Fonetica de la a
  • Fonetica
  • Fonética
  • fonetica
  • Fonética
  • Fonetica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS