Francesc Vicent Garcia (Rector de Vallfogona), “A una dama que, patint una gran set, li donà son galant un gerro d’aigua”

Páginas: 3 (502 palabras) Publicado: 9 de enero de 2014
Francesc Vicent Garcia (Rector de Vallfogona), “A una dama que, patint una gran set, li donà son galant un gerro d’aigua”
Estem davant un poema escrit per Francesc Vicent Garcia, un dels pocsautors destacats durant l’època de la decadència de la literatura catalana, que va ser rector a Vallfogona però tot i així no basava la seva poesia en la religió. En Francesc tenia dos estil reconeguts alhora d’escriure un d’elegant i retòric i un altre més burlesc, satíric i de temes majoritàriament escatològics (la Inquisició va arribar a prohibir les seves obres). Aquest, està escrit en el estilmés elegant.
La estructura externa d’aquest poema és una dècima, format així per 10 versos heptasil·làbics i amb rima consonant abbaaccddc. En el poema el tema es l’amor i consta de dos parts, en laprimera la veu poètica ens expressa el desig carnal d’una dama cap el autor (en cap cas el Rector) i com ell hi correspon, per explicar tot això l’autor utilitza bastants recursos però sobretot unametàfora que s’allarga durant tot el poema i es que fa que en comptes de parlar del desig carnal de la dama comenci dient que li ve demanant caritat perquè te molta set, i és aquesta set la que s’entén coma desig. A continuació ens diu que li ha apagat l’ardor expressant que ja han fet l’amor i la ha deixat satisfeta, continuant així amb la metàfora, i que a ell ella també li provocava un desigsimilar. En la segona part del poema l’autor ens fa imagina com la dama veu aigua i ens transmet la sensació de que és una dama maca, perfecta i fins i tot divina. Per aconseguir-ho ens diu que l’aigua alestar en contacte amb els seus llavis es feliç, que li dona resplendor, i que amb la seva boca divina pot arribar a convertir l’aigua en vi com en el miracle de Canà.
Apart de la metàfora en la que esbasa tot el poema hi podem trobar més figures literàries com un hipèrbaton (vv.1) “De la caritat vinguí”, altres metàfores com la del vers 5 “preciós robí” referint-se als llavis vermells de la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Francesc Vicent Garcia
  • Francesc vicent garcia
  • Francesc Vicent Garcia
  • Poema A Una Hermosa Dama Del Cabell Negre... Per Francesc Vicent Garcia
  • el Rector de Vallfogona
  • A una hermosa dama de cabell negre que es pentinava en un terrat amb una pinta de marfil. francesc vicent garcía
  • Francesc Vicent Garcia
  • la gran gerra

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS