Francesc vicent garcia

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 3 (730 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 25 de enero de 2012
Leer documento completo
Vista previa del texto
COMENTARI DE TEXT DE FRANCESC VICENT GARCIA
A una hermosa dama de cabell negre que es pentinava en un terrat ab una pinta de marfil.

El poema “A una hermosa dama de cabell negre que es pentinavaen un terrat ab una pinta de marfil” de Francesc Vicent Garcia, pertany al corrent cultural del Barroc del Segle XVII. El Barroc va ser un moviment totalment oposat al Renaixement en tots els sentits,amb el predomini del pessimisme i de l’artificiositat. Tot i que a Catalunya, al Segle XVII, la literatura estava en Decadència, i aquest corrent no va tenir massa èxit, Francesc Vicent Garcia (mésconegut com a Rector de Vallfogona) va aconseguir destacar i esdevenir el poeta més cèlebre de la seva època.
Nascut a Tortosa, F.V. Garcia va fonamentar la seva fama en dos estils de la literaturatotalment antitètics, tant amb les seves obres satíriques i escatològiques com amb les seves sublims composicions líriques i sonets. Aquest contrast entre les seves obres és considerat típicamentBarroc, on regnaven les contradiccions i els clarobscurs.
Aquest poema, però, forma part de la seva vessant més bella y estètica, tot i que els elements Barrocs hi segueixen estant presents.

El sonet,que descriu a una jove donzella que s’esta pentinant, amb una pinta de marfil, en un terrat, pot ser dividit en dues parts, tant estructural com temàticament:

Als dos primers quartets, se’nspresenta a la hermosa donzella i, mitjançant el <<descriptio puellae>>, és retratada com a una dona de gran bellesa. Només als dos primers versos ja hi trobem una característica clau del Barroc:els contrastos. Vicent Garcia compara el blanc de la pinta de marfil amb l’intens cabell negre de la dama, aconseguint així un perfecte joc de clarobscurs. Com ja he comentat prèviament, elRenaixement suposa el precedent totalment antitètic del Barroc, i això es veu clarament reflectit en la descripció de la dama, que competeix en certa manera amb l’ideal de dama angelical del Segle XVI, “a...
tracking img