Frida Kahlo - El Marxisme Curarà...

Páginas: 5 (1141 palabras) Publicado: 3 de marzo de 2013
DOCUMENTACIÓ
Autora: Frida Kahlo
Obra: El marxisme curarà els malalts
Data: 1954
Mesures: 76 x 61 cm
Localització: Museu Frida Kahlo, Ciutat de Mèxic
Frida Kahlo és una autora mexicana nascuda l’any 1907. Frida al llarg de la seva vida va tenir greus problemes físics que van comportar-ne de psíquics, i això és veu reflectit en totes les seves obres. Als 6 anys l’autora va patirpoliomielitis, i la cama li va quedar afeblida per sempre. Més endavant amb 18 anys va patir un accident amb un tramvia, aquest li va causar grans ferides i va haver de renunciar a la carrera de medicina degut al seu estat de salut. El dolor li va continuar tota la vida, i havia de portar un corser que li subjectes la columna. Amb això, comença a pintar als 19 anys. Més endavant coneix a Diego Rivera, unpintor muralista amb el que va mantenir un matrimoni. La influència de Diego Rivera en Frida Kahlo era molt gran i en molt aspectes, així com ideologia política, socialisme, i en la pintura. Tot i això la pintura de Frida als seus inicis era molt tradicional i senzilla, i alhora moderna, amb molta freqüència feia autoretrats. Tenia molts interessos en la pintura popular i també fa molts ex-vots. Aquíés quan agafa més sentit a la seva identitat mexicana. Als següents anys la seva vida va molt marcada, a part de per l’accident, per la seva relació amb Diego Rivera. Després del divorci queda molt tocada. La seva pintura aleshores passa a reflectir el dolor que ha patit. A les seves últimes obres el dolor és molt constant i s’hi veu reflectit amb molta força, degut a tots els patiments que s’hatrobat al llarg de la seva vida.

ANÀLISI FORMAL I ESTILÍSTIC
“El marxisme curarà els malalts” és una obra pintada amb oli sobre tela. La pintura s’estructura a partir del seu autoretrat, localitzat al centre de l’obra, i és reforçat amb una simetria en diagonal donada per les dues crosses. A partir d’aquesta figura central s’ubiquen tots els altres elements al voltant de l’obra. Es podendistingir la part dreta i la part esquerra del quadre. La part dreta del quadre representa la part negativa, el món capitalista. El cantó dret, per altra banda, representa la part positiva, vinculada al marxisme. Hi trobem un segon pla amb el retrat de Karl Marx, que comparteix el protagonisme amb Frida. Ambdós personatges dirigeixen la mirada a l’espectador.
Tot i la simetria que presenta l’obra,també transmet un gran dinamisme gràcies a les diagonals. La seva composició des d’una perspectiva general és senzilla. Fa molt ús dels colors complementaris i aquests els vincula amb el significat de l’obra (el vermell i el negre per al capitalisme i el verd, groc i blau per al socialisme). Això produeix un gran impacte a la mirada. La divisió del món negatiu i positiu és proporcional però nosimètrica. De manera que el món deteriorat del capitalisme, queda ocupant la zona de baix del quadre, i el socialisme la part de dalt (simbolitzant l’avenç del socialisme).
El marxisme curarà els malalts té una intenció realista. Els detalls i els contorns no es perfilen amb una línia negra fina. Tot i això, el realisme es trenca amb la comprensió global de l’obra.

SIGNIFICAT I FUNCIÓ
En aquestaobra Frida Kahlo es centra en la seva ideologia política com a missatge principal. L’autora es fa un autoretrat en el qual s’hi posa elements característics d’ella mateixa. En aquesta obra Frida és representada amb una faldilla típica mexicana, que segueix la seva intencionalitat de reforçar la seva cultura. També s’autoretrata amb el corser que va portar al llarg de la seva vida a causa del’accident de tramvia. En el propi retrat de “ La columna trencada” també s’hi dibuixa aquests corser. La seva fisonomia no és molt generosa, ja que Frida en els seus autoretrats sempre s’havia reflectit amb molta duresa i mostrant les seves imperfeccions. Les dues crosses que presenten la simetria del quadre, fan referència a les seves dificultats per caminar. En la part dreta del quadre hi trobem...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Frida kahlo: el marxisme curarà els malalts
  • Frida kahlo
  • Frida Kahlo
  • Frida kahlo
  • Frida Kahlo
  • Frida kahlo
  • Frida kahlo
  • frida kahlo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS