Friedrich Nietzsche

Páginas: 19 (4506 palabras) Publicado: 19 de marzo de 2015

ÍNDEX

1. Bibliografia pg.2-3
2. Obres pg.3-4
3. Resum de la seva filosofía pg.4-7
4. Les idees sobre l’ésser humà pg.7-13
5. Bibliografía i webgrafiapg.14

























Friedrich Nietzsche
1. Biografia
Friedrich Wilhelm Nietzsche va néixer a Röcken, Prússia, el 15 d’octubre de 1844 i va morir a Weimar, Imperi Alemany, el 25 d’agost de 1900. Va ser un filòsof, poeta, músic i filòleg alemany, considerat un dels pensadors contemporanis més influents del segle XIX.
Va realitzar una crítica exhaustiva de lacultura, la religió i la filosofia occidental, mitjançant els conceptes que les integren, basada en l'anàlisi de les actituds morals, tant positives com negatives, cap a la vida.
Nietzsche va considerar que va arribar el moment de posar per escrit i treure algunes conseqüències, sobre que el europeus anaven perdent progressivament la fe en Déu i desatenent la veu de l’Església. “<>”
Hi haqui sostenen que la característica definitòria de Nietzsche no és tant la temàtica que tractava sinó l'estil i la subtilesa amb que ho feia. Va ser un autor que va introduir una cosmovisió que ha reorganitzat el pensament del segle XX, en autors com ara Martin Heidegger, Michel Foucault, Jacques Derrida, Gilles Deleuze, Gianni Vattimo o Michel Onfray, entre d'altres.
Nietzsche va rebre amplireconeixement durant la segona meitat del segle XX com una figura significativa en la filosofia moderna. La seva influència va ser particularment notòria en els filòsofs existencialistes, crítics, fenomenològics, post estructuralistes i postmoderns, i en la sociologia de Max Weber. És considerat un dels tres «mestres de la sospita» (segons la coneguda expressió de Paul Ricoeur), al costat de KarlMarx i Sigmund Freud.


1.1 Vida personal
El seu avi i el seu pare van ser pastors protestants, per la qual cosa es va educar en un ambient religiós. Després d'estudiar filologia clàssica a les universitats de Bonn i Leipzig, als vint anys va obtenir la càtedra extraordinària de la Universitat de Basilea. Pocs anys després, però, va abandonar la docència, decebut per l'academicisme universitari. Enla seva joventut va ser amic de Richard Wagner, per qui sentia una profunda admiració, encara que més tard trencaria la seva relació amb ell.
La vida del filòsof va ser tornant-se cada vegada més retirada i amarga a mesura que avançava en edat i s'intensificaven els símptomes de la seva malaltia, la sífilis (infecció de transmisió sexual crónica ni no es tracta rapidament). En 1882 va pretendreen matrimoni a la poetessa Lou Andreas Salomé, per qui va ser rebutjat, i després es va recloure definitivament en el seu treball. Si bé en l'actualitat es reconeix el valor dels seus textos amb independència de la seva turmentada biografia, durant algun temps la crítica va atribuir el to corrosiu dels seus escrits a la malaltia que patia des de jove i que va acabar per ocasionar la bogeria.
Elsúltims onze anys de la seva vida els va passar reclòs, primer en un centre de Basilea i més tard en un altre de Naumburg, encara que avui és evident que el seu tancament va ser provocat pel desconeixement de la veritable naturalesa de la seva malaltia. Després de la seva mort, la seva germana va manipular els seus escrits, aproximant l'ideari del moviment nazi, que no va dubtar a invocar com aaval de la seva ideologia; del conjunt de la seva obra es desprèn, però, la distància que el separa d'ells.



2. Obres
Fatum e historia (1862)
Libertad de la voluntad y fatum (1868)
Homero y la filología clásica (1869)
El drama musical griego (1870)
Sócrates y la tragedia (1870)
La visión dionisíaca del mundo (1870)
El Estado griego (1871)
El nacimiento de la tragedia en el espíritu de la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Friedrich Nietzsche
  • Friedrich Nietzsche
  • Friedrich Nietzsche
  • Friedrich Nietzsche
  • friedrich nietzsche
  • Friedrich nietzsche
  • Friedrich nietzsche
  • Friedrich Nietzsche

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS