Glossari del tema 10: el sistema polític de la restauració(1898-1931).

Páginas: 14 (3471 palabras) Publicado: 12 de febrero de 2012
Glossari del tema 10: El sistema polític de la Restauració(1898-1931).
Alejandro Lerroux García (1964-1949)
Era un polític espanyol partidari del republicanisme radical. Presentava un caràcter anticatalanista i anticlerical i el seu discurs demagògic i revolucionari atreia el suport popular barceloní. Va ser escollit diputat per primer cop en les eleccions de 1901; i després en les de 1903 i1905, en les candidatures de la Unión Republicana que va formar junt amb Nicolás Salmerón.
La Unión Republicana va apropar-se al catalanisme en les eleccions del 1907, integrant-se en la coalició Solidaritat Catalana. Aquesta vinculació va fer que Lerroux es separés i formés el Partit Republicà Radical (1908).
Va haver d’exiliar-se diversos cops fins que en el 1910, després de la Setmana Tràgica,va tornar a España i va entrar en la Conjunción Republicano-Socialista, amb la qual va tornar a ser diputat. Lerroux va perdre el suport popular, va moderar el seu discurs i es va traslladar a Madrid.
Durant la dictadura de Primo de Rivera el seu partit es va debilitar, tot i així va continuar en la política activa.
Almirall Aznar
L’any 1930 el rei Alfons XIII va veure perillar la monarquia sicontinuava vigent la dictadura de Primo de Rivera.
L’almirall Aznar va adquirir el càrrec que el general Berenguer no va ser capaç de dur a terme. Havien d’organitzar un procés electoral progressiu per tornar a la normalitat constitucional. Aznar va convocar uns comicis a nivell municipal, provincial i legislatiu. El municipal va tenir lloc l’any 1931.
Antonio Maura:
(Palma de Mallorca 1853 –Madrid 1925) va ser advocat i polític. Va començar la seva carrera política com a diputat el 1881 dins del Partido Lliberal de Sagasta al 1881, però l’any 1901 va formar part del Partido Conservador després de la dissidència del liberalisme. En canvi, el 1913 va fundar el seu propi grup, els mauristes.
Maura estava influït pel regeneracionisme i el seu projecte polític constava en la “revoluciódes de dalt” (consistia en reformar el sistema des del govern per tal que no ho fes una revolta popular). Va arribar a ser president del Govern en cinc ocasions i en el qual va realitzar les diverses tasques: Llei electoral (1907), lleis socials, acords amb els catalanistes... Però la campanya de protesta davant la dura repressió que va realitzar a la Setmana Tràgica va fer caure al governconservador.
Solidaritat Catalana
L’origen de Solidaritat Catalana es va produir donat el rebuig massiu de la Llei de Jurisdiccions a l’any 1906 que va gestar un moviment patriòtic a Catalunya.
La seva acció es basava en la lluita per la derogació de la Llei de jurisdiccions i la necessitat de dotar Catalunya d’òrgans d’autogovern (Programa del Tívoli). Solidaritat Catalana va aplegar tots els partitscatalans, a dels partits dinàstics i els Lerrouxistes, de manera que van aconseguir un nombre molt importants de vots, i van aconseguir uns resultats molt favorables a les eleccions.
Va tenir un èxit notori, però les lògiques discrepàncies entre els partits van portar a la ruptura de la coalició. La primera discrepància va ser pel projecte de reforma de l’administració local impulsat pelconservador Maura, ja que els diferents partits no s’avenien de la manera de com fer les negociacions. I la segona pel projecte de l’ajuntament de Barcelona ja que la Lliga no veia bé una escola més laica. I finalment l’opinió sobre l’actuació del govern durant la Setmana Tràgica va ser el detonant
Assemblea de parlamentaris
Van ser les reunions fetes a Madrid i Barcelona durant el Juliol i l’Octubre de1917 promogudes per diputats catalans per tal de posar fi al sistema de torn de partits, reclamar l’autonomia de Catalunya i una sèrie de reformes polítiques i econòmiques. Tot i que s’hi van convidar diputats d’arreu d’Espanya, molt pocs hi van acudir, la majoria eren catalans o del nord de la península. El moviment parlamentari no va tenir influència ni recolzament, i l’inici de la vaga...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tema 11. La crisi del sistema de la restauració (1898
  • Tema 10. La crisi del sistema de la restauració 1989-1931
  • La crisi del sistema de la restauració (1898 – 1931)
  • TEMA 11. LA CRISIS DEL SISTEMA DE LA RESTAURACIÓN (1898-1931)
  • Vocabulario 1898 1931
  • Tema-1. Ordenament Jurídic i Sistema Polític
  • L'Època De La Restauració Borbònica (1875-1898)
  • Crisi restauració i catalanisme polític

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS