Graduado Antropología Social y Cultural

Páginas: 17 (4239 palabras) Publicado: 7 de enero de 2015
Catalunya, One Nation, Two States; Un estudi etnogràfic de la resistència no violenta a l’assimilació. Publicat al 2006 en castellà i al 2011 en català. És una recerca etnogràfica autors de la qual són Alexander Allend Jr. i Sonia Allend.
Alexander Alland Jr. és antropòleg i professor emèrit de la Columbia University a Nova York. Ha fet treballs etnogràfics a l’Àfrica Occidental i a laPolinèsia, així com a territoris de parla catalana als Estats espanyol i francès. És membre de l’American Anthropological Association i del Royal Anthropological Institute. És autor, entre d’altres, de The Human Imperative (1972); Playing with Form: Children Draw in Six Cultures (1983); Crisis and Commitment: The Life History of a French Social Movement (1994) i Race in Mind: Race I.Q. and Other Racisms(2002).
Sonia Alland és filòloga i traductora. S’ha ocupat de les traduccions al francès de les dues darreres obres d’Alexander Alland Jr., a qui ha acompanyat en diverses estades etnogràfiques. També és la traductora habitual del francès a l’anglès de l’autora francesa Marie Bronsard i del poeta iraquià Salah Al Hamdani.
L'autor, fill d'immigrants, es sent atret per la cultura catalana acausa, en part, de què els seus pares es vàren negar a transmetrer-li les seves respectives llengües natals i li vàren negar l'aprenentatge, cosa que l'autor contraposa a la lluita per la conservació de la llengua catalana per parts dels seus parlants, que intenten preservar-la i difondrer-la per tal de que no mori.

Es tracta d'una etnografia recerca de la qual es du a terme a Catalunya del Nord.L'objectiu de l'autor és explicar la situació actual de la nació, el sentiment del catalanisme i la lluita pacífica a través de la qual els catalans han traballat per tal de conservar la seva cultura. L'autor s'introdueix a dues comunitats de cultura catalana per investigar directament la situació de la cultura, la ideologia i les diferents corrents de pensament que tenen els habitants sobre elnacionalisme català. Al llarg del llibre trobam reflexions pròpies dels autors, casos concrets d'habitants i comparacions amb altres racons del món amb problemàtiques similars, així com una mica d'història de Catalunya. Es fa referència també al mode de vida que duen els habitants, a la llengua, l'esport, l'economia i les activitats culturals que duen a terme els catalans.
El llibre tracta sobreCatalunya, una nació sense estat que lluita de formano-violenta per la conservació de la seva llengua i cultura. L'autor comenta que el cas de Catalunya és problemàtic perquè no està definida la seva intenció. Aquesta es troba aïllada de les dues cultures que la rodetjen i no se sent perntayent ni a l'Estat francès ni a l'estat espanyol, sino que es considera una nació independent amb una culturapròpia que cal defensar i protegir.
La recerca es du a terme a dos pobles de la frontera dels Pirineus: Portbou i Cerbère. Ambdues d'origen català però pertanyents la primera, a l'Estat espanyol i a la Comunitat Autònoma de Catalunya, i la segona a l'Estat francès. La proximitat de les dues poblacions i l'origen comú d'aquestes dóna lloc a unes similituts considerables entre ambdúes tot i quepertanyin a estats distints, cosa que dóna la oportunitat als antropòlegs que duen a terme la recerca a fer un contrast i obtenir una visió més àmplia de les idees que es tenen del catalanisme, tema en el qual es centra el llibre. Els antropòlegs duen a terme la seva tasca de recerca introduint-se a les dues comunitats i preguent contacte directe amb els pobladins i alguns càrrecs professionalsdestacats de les poblacions. Al començament de la obra, l'autor explica com es va interessar per Catalunya i més aviat, per el catalanisme. La lluita pacífica d'aquesta per la preservació de la seva cultura és, entre d'altres coses, el que crida l'atenció a Alland.
El matrimoni, instalat a França, prepara un any de recerca i més tard es decideixen al trasllad a la primera comunitat, Cebère,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tp2 Antropología Social Y Cultural
  • Antropología Social y Cultural
  • ANTROPOLOGÍA SOCIAL Y CULTURAL
  • Antropologia Social y Cultural
  • Antropología social y cultural
  • Antropologia social y cultural
  • Antropologia social y cultural
  • Antropología Social Y Cultural

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS