Grup Tècniques. Cultura Grupal.

Páginas: 6 (1427 palabras) Publicado: 9 de octubre de 2011
GRUP. TÈCNIQUES. CULTURA GRUPAL.

Segons Aristòtil: “L’home és un animal social. Un home solitari sols pot ser un animal o un Déu”.

Què és un grup?
Un grup és un conjunt restringit de persones que, unides per constants espacial-temporals, proposa en forma implícita o explícita una feina que conforma la seua finalitat, interactuant a través de complexos mecanismes d’assumpció iadjudicació de rols.
D’acord amb el marc teòric de la psicologia social, la meta dels grups operatius és aprendre a pensar. No pot perdre’s de vista que el pensament i el coneixement són produccions socials.
Necessàriament, per a aprendre a pensar, l’individu necessita de l’altre, ora amb la seua presència, el seu discurs, el seu diàleg o altres formes d’expressió possibles. Pensar,sempre és pensar en grup.
Es formen grups perquè els seus membres socialitzen per a fer negocis, fer esport, fer música i inclús per a canviar el món. Encara que els grups als que fem referència siguen diversos, subjauen certs processos psico-socials que són afins.
A més, poden sorgir del no res, sols pel simple fet de voler formar part i unir-se a algun grup. Entre altres coses que ensinciten a formar part d’aquests és que ens ajuden a construir una identitat.
Les persones poden ser individualment cooperatives, encara que una vegada es parla de la distinció entre “ells i nosaltres”, la situació canvia bruscament i, els grups donen lloc a actituds competitives.
També els rumors i els xafarderies representen els grups, és a dir, són l’ànima de molts. Es pot comprovar en lesgrans organitzacions, on el “Radio Patio” està al dia i es transmet a una velocitat tremenda.
D’altra banda, en molts grups s’anomena un líder o diversos ja que obtenen la confiança de la resta per mitjà de la conformitat.

Treball en equip. Dinàmica i participació de grups . Tècniques.
Des de la més impressionant obra d’ingenyeria fins a una acció quotidiana comporten un complex entramatd’accions coordinades realitzades per grup de persones.
El treball en equip és una inversió en futur, és a dir, un pilar fonamental en el progrés social i en el desenvolupament humà. Però, en ocasions pot resultar complex i difícil, sobretot pel fet que el grup influeix molt sobre l’individu. Treballar en grup és un bon mètode contra l’individualisme i l’aïllament social.
Les relacions humanesnecessiten confiança, suport mutu i acceptació per part dels altres. En un equip tots els membres són importants i, donant-los oportunitats i estímuls necessaris ens n’adonem de tot allò que poden aportar.
Les dinàmiques de grup formen part de la pròpia vida d’aquest. Sempre que es treballa amb un conjunt de persones es desenvolupa una dinàmica determinada. Però, és necessari saber quina dinàmicaés la més adequada, segons les característiques i situacions.
D’altra banda, cal distingir entre els termes treball amb/en/de grups i les tècniques grupals.
El treball són aquelles accions i activitats que es duen a cap de forma col·lectiva. És necessari que les accions es desenvolupen de manera col·lectiva. Però, si s’ha de realitzar un treball adequat aleshores, tenim que saber que existeixuna sèrie de tècniques que ens ajudaran.
Aquestes tècniques es poden definir com el conjunt de mitjos i procediments que, aplicats a una situació de grup, donen com a resultat la productivitat i gratificació grupal.
Les tècniques són per a comunicar-se, per a organitzar millor les relacions humanes. Aquestes donen certa base per millor el funcionament del grup ja que no pot funcionarsi no hi ha una mínima organització .
El fet de què el grup es conega millor a si mateix com a realitat psico-social, pot augmentar les possibilitats de resoldre possibles conflictes.
Algunes de les estratègies d’aprenentatge cooperatiu que donen lloc al desenvolupament de les habilitats cognitives són:

a) 2.2.3. Las estrategias de aprendizaje cooperativo.Según el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La cultura grupal
  • cultura grupal
  • Cultura Grupal
  • Cultura Y Grupos
  • El grupo y la cultura
  • “Lo grupal y los grupos en el aprendizaje”
  • Grupo 4 TIC a Grupal
  • Conducta grupal y grupos humanos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS