Guerra 30anys

Páginas: 14 (3480 palabras) Publicado: 26 de mayo de 2013
GUERRA DELS 30 ANYS

Conflictes Bèl·lics a causa de
les Religions

Filosofia i Ciutadania
2012/2013


INTRODUCCIÓ
Els conflictes religiosos han existit al llarg de gairebé tota la història. Perquè la religió ha aconseguit convèncer moltes persones que les idees que proposen són les veritables i que han defensar-les, i això va originar els fanatismes. Aquests fanatismes produïen unagran repercussió a la societat i poc a poc van anar sorgint conflictes per motius religiosos i fins i tot es van produïr importants guerres. Aquests conflictes han deixat uan gran marca tant a la historia com a tal i a les diferents religions.

A Europa, al segle XVI, es van produir nombrosos enfrontaments per motius religiosos entre catòlics i protestants, una de les més importants va ser laGuerra dels Trenta Anys (1618-1648). Es va produir per una disputa que hi hagué entre potències europees per aconseguir una situació d'equilibri o d'hegemonia. Aquesta guerra va acabar amb la pau de Westfàlia i la Pau dels Pirineus.

GUERRA DELS 30 ANYS (1618-1648)
Va ser un conflicte religiós i polític internacional va assolar Alemanya a la primera meitat del segle XVII. Guerra que es vadesenvolupar a Alemanya (inclosa Bohèmia), amb ramificacions en els Països Baixos. Entre 1618 i 1648.
S'hi van enfrontar:
- Els partidaris del poder de l'emperador i del catolicisme (amb els seus aliats, inclosa Espanya).
- Contra els partidaris de la independència dels prínceps (grans nobles) i el protestantisme i els seus aliats (Suècia, Dinamarca, França ...).
Va ser per tant, una guerra dereligió però, també una guerra a favor i en contra de la monarquia autoritària, en concret l’emperador, a Alemanya.
També va ser una guerra per l'hegemonia europea: els Habsburg d'Espanya i Alemanya (Àustria) contra França.







CAUSES:
Les causes principals de aquesta guerra van ser:
- L'enfrontament entre l'emperador Fernando II (que desitjava imposar el poder imperial a totaAlemanya) i els prínceps nobles alemanys que volien preservar la seva independència enfront de l'emperador.
- L'enfrontament entre els catòlics i protestants alemanys (ia nivell europeu també) ajornat des de 1555.
- Existència de diferents guerres i lluites entre els diferents regnes europeus per aconseguir l'hegemonia política i econòmica (Espanya, França, Holanda, Suècia ...)
ORIGENS:
Durantla segona meitat del segle XVI les tensions religioses s'havien fet més intenses. La pau d'Augsburg va tenir les seves conseqüències. De fet, els termes del tractat d'Augsburg van ser utilitzats per a un ressorgiment del poder catòlic. Les tensions i ressentiments entre catòlics i protestants no havien fet sinó créixer des del tractat. El calvinisme que s'estenia per tota Alemanya, no va ajudargens a disminuir aquestes tensions, el que va afegir una altra religió a la regió.
La Guerra dels Trenta anys es va iniciar quan, Ferran II, l'any 1617, va ser coronat com a emperador del Sacre Imperi Romà Germànic i rei de Bohèmia, davant l'oposició de la majoria protestant, sobretot calvinista, que va sol·licitar suport a països estrangers.
Aquesta disputa iniciada per motius religiosos, aviates va desnaturalitzar, ja que la França catòlica, es va unir als protestants d'Holanda i Suècia, mentre que l’Alemanya luterana, però amb un govern catòlic, va lluitar al costat dels estats catòlics d'Espanya i Àustria. Aquests països van privilegiar més estendre els seus dominis, que els motius religiosos. Espanya va donar suport a Ferran II, ja que el seu rei, Felip IV, era nebot d'aquell, i nova poder obviar la seva comanda d'auxili.

FASES:
1) Fase bohèmia (1618-1625). Les tensions religioses en els principats alemanys es van veure profundament agreujades durant el govern de l'emperador Rodolfo II d'Habsburg. En molts llocs d'Alemanya van ser destruïdes les esglésies protestants, es van imposar limitacions a la llibertat de culte i els oficials de l'Emperador van convertir la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Guerras De La Guerra
  • Guerra
  • Guerras
  • Guerra
  • Guerra
  • La guerra
  • Guerra
  • Guerra

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS