Guerra de succeción

Páginas: 13 (3233 palabras) Publicado: 18 de enero de 2012
1.1 Guerra de Successió
Absolutisme fórmula de poder de l’Antic Règim. Sorgeix a França durant el segle XVII. L’absolutisme té certes característiques de l’Edat Mitjana, però, forma part de l’Edat Moderna. Semblances: Polítiques, socials i econòmiques.
Guerra successió: Carles II mor sense descendència directa al 1700.
Conflicte candidats a ocupar el tron: per vincles familiars Felipd’Anjou i el fill de l’emperador Àustria i lligat a la dinastia espanyola, l’Arxiduc Carles d’Hasburg.
El testament de Carles II designava com a successor el candidat Borbó Felip V que va ser proclamat rei l’any 1700. Això va provocar un conflicte greu en l’equilibri de poder de les potències europees, ja que l’accés de Felip V al tron espanyol, enfortia el poder Borbó a Europa. De manera que GranBretanya, Holanda i Portugal van donar suport al candidat austríac Arxiduc Carles d’Hasburg i van entraren guerra contra França i España que estaven a favor de Felip V.
La successió al tron espanyol va esdevenir un conflicte nacional.
A espanya el conflicte va dividir els territoris peninsulars. Castella esta a favor de Felip V. Aragó, València i Catalunya a favor de Carles d’Hasburg.
Les potenciesque donaven suport a Felip V, eren incapaços de derrotar els exercits aliats que donaven suport a Carles d’Habsburg.
El 1711 va morir l’emperador d’Àustria Josep I (Germà de l’arxiduc Carles d’Habsburg) L’arxiduc Carles te la successió al tron.
Llavors el perill per a l’equilibri europeu era que pogués haver un Hasburg al tron de dos regnes importants: Àustria i Espanya.
Els britànics i elsholandesos (que donaven suport a Carles) van manifestar el seu interès a acabar la guerra i reconèixer a Felip V com a monarca espanyol. La pau es va signar amb els tractats d’Utrecht i de Rastadt. Al 1713 finalitza la guerra.
1.2 La resistència catalana
Felip V és ben acollit a Catalunya. El rei convoca les corts al 1701 per aprovar mesures econòmiques favorables al país. Tot i això, alscatalans els preocupa el fet de què el rei Borbó ( Felip V) no respectés la seva llengua i que implantés un sistema polític centralitzador i uniformista semblant al francès, es a dir que no hi hagi lliure competència en el comerç, sinó que estigui controlat. Així doncs hi ha un sentiment antiborbònic.
El nou virrei (representant del rei) Fernández de Velasco incompleix certs pactes, i no varespectar les constitucions de Catalunya. Clarament Catalunya està en contra.
A més Felip V obliga als pagesos a allotjar les tropes ( els obliga a que els donin aliments i els mantinguin a casa seva) i els fa pagar impostos per a mantenir l’exèrcit.
Així doncs, degut a aquesta iniciació de sentiment negatiu, al mal comportament del nou virrei i als impostos imposats per Felip V, Catalunya donasuport a l’arxiduc austríac Carles, ja què era un príncep més respectuós.
De manera que Catalunya ajudarà a l’arxiduc Carles en una guerra per intentar enderrocar als borbònics. El primer ajut als austríacs el donen els anomenats “vigatans” (eren un conjunt de propietaris rurals, petits nobles i burgesos barcelonins que estaven en contra del Borbó) que fan un pacte amb Carles, anomenat pacte deGènova, aquest pacte consisteix en l’entrada de Catalunya en la guerra amb l’ajut i al costat dels austríacs.
Seguidament, una flota de Carles d’Àustria desembarca amb tropes a Valencia i inicia la conquesta, gràcies a l’ajut de l’exèrcit de “vigatans” ocupa Barcelona sense problemes ni resistències.
Del 1705 al 1707 els dos exèrcits, els borbònics i els austriacistes s’enfronten a la península.Finalment els borbònics vencen i derroten als austríacs a la batalla d’Almansa, al 1707.
A partir de la derrota les tropes de Felip V controlen la major part del territori i ocupen els regnes de València i d’Aragó.
A Catalunya i les Balears encara queden reductes fidels a Carles d’Àustria.
Al 1713 es signa el tractat d’Utrecht que posa fi al conflicte. A nivell internacional la guerra ha...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Succeciones
  • Guerras De La Guerra
  • Orden De Succecion
  • Guerra
  • Guerras
  • Las guerras
  • Guerra
  • Guerra

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS